KRIZA EUROZONE

Grčka se kriza, unatoč mjerama, prelijeva

burza

burza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Izglasavanje radikalnog plana štednje u grčkom parlamentu u četvrtak je zasjenilo očekivanje investitora kako će Europska središnja banka (ECB) spriječiti sve izglednije širenje krize eurozonom. Euro i dalje slabi treći uzastopni dan zbog percepcije investitora kako se grčki problemi sve izraženije prelijevaju na ostale meditaranske ekonomije. U četvrtak je oslabio 0,8 posto na 1,27 dolara za euro

Troškovi osiguranja grčkih, ali i španjolskih i portugalskih obveznica dosegli su nove najviše razine. U četvrtak je traženi prinos na 10-godišnje grčke obveznice dosegao 7,6 posto. Tržišni trend nimalo ne ide na ruku niti francuskim bankama koje sve više, uz njemačke banke, priznaju značajnu izloženost grčkom dugu. U četvrtak je jedna od vodećih francuskih banaka, BNP Paribas, objavila kako njezina izloženost grčkom državnom dugu iznosi pet milijardi eura

Dan prije, banka Société Générale je objavila kako njezina izloženost grčkim obveznicama doseže tri milijarde eura, dok izloženost banke Crédit Agricole iznosi 850 milijuna eura. Situaciju na tržištu donekle je želio umiriti predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, kazavši za Reuters kako grčki problemi nemaju ništa sa Španjolskom i Portugalom. Prema njegovom mišljenju, tržište se u slučaju španjolskih i portugalskih obveznica ponaša potpuno iracionalno na temelju neprovjerenih glasina.

Izvanredni summit EU

Inače, Rompuy će predsjedati izvanrednim summitom članica eurozone koji počinje u petak navečer, a glavna tema skupa biti će grčka kriza. Grčki je ministar financija George Papakonstantinou u četvrtak naglasio kako ulični rat u Ateni koji je dan prije uzeo tri života neće nimalo pokolebati vladu u donošenju paketa mjera štednje. Ocjenjuje se kako glasanje u grčkom parlamentu o zamrzavanju plaća u javnom sektoru, podizanju stope poreza na dodanu vrijednost i ukidanju 13. i 14. plaće neće biti upitno zbog socijalističke većine.

Unatoč tome, glavna oporbena stranka Nova demokracija već je najavila kako će glasati protiv paketa štednje koji je uvjet za dobivanje 110 milijardi eura iz kombiniranog paketa pomoći eurozone i MMF-a. Sindikalne središnjice mjere štednje ocijenile su 'divljaštvom', a sindikat GSEE pozvao je na okupljanje prosvjednika pred zgradom parlamenta u 18 sati, kada se očekivalo glasanje o paketu mjera.

Loše za grčki turizam

Prema pisanju Bloomberga, neredi u kojima je prema navodima policije u srijedu ozlijeđena 41 osoba, mogli bi vrlo loše djelovati na grčki turizam, jednu od vodećih gospodarskih grana te države. Turizam sudjeluje sa 16 posto u BDP-u, a u turizmu je zaposlen svaki peti Grk. Sve žešći prosvjedi izbili su upravo u vrijeme blagog oporavka. Naime, broj dolazaka na atenski aerodrom u prvom je tromjesečju porastao za 10 posto, a prihod od turizma u prva je dva mjeseca ove godine viši za jedan posto nego u istom razdoblju lani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi