PREGOVORI U CRNOJ GORI

Grci spremni spustiti cijenu za autocestu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2010 16:02
  • Objavljeno 09.03.2010 u 15:56
autocesta

autocesta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Čimaš

Pregovori crnogorske vlade s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor-HCH o izgradnji autoceste od Bara do Boljara trebali bi početi idući tjedan, najvjerojatnije 17. ožujka, priopćeno je iz te tvrtke, uz potvrdu kako je već stigao službeni poziv vlade u Podgorici

Nakon diskvalifikacije hrvatskog konzorcija na čelu s Konstruktorom, crnogorska vlada je odredila rok od mjesec dana za razgovore s predstavnicima Aktora, drugorangirane tvrtke na natječaju za gradnju autoceste, očekujući od njih znatno spuštanje cijene izgradnje.

Prema vladinim planovima, u idućih mjesec dana trebao bi biti dogovoren koncesijski ugovor, dok bi u sljedeća tri mjeseca trebalo finalizirati financijsku ponudu, odnosno omogućiti Aktoru pribavljanje valjanih bankovnih jamstava.

'Početak gradnje će ovisiti o spremnosti multilateralnih financijskih institucija i banaka poput EBRD i EIB, da financiraju taj projekt', rekao je Televiziji Crne Gore Janis Lafas, glavni projektant grčke tvrtke.

Aktor je za gradnju kompletne autoceste ponudio cijenu od 3,92 milijardi eura, nešto više od milijardu eura skuplju od ponude Konstruktora.

Ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar izjavio je nedavno da očekuje da će grčko-izraelski konzorcij Aktor-HCH sigurno sniziti svoju financijsku ponudu za izgradnju autoceste Bar-Boljare.

'Sve što smo učinili do sada, nakon dva održana kruga pregovora s Grcima, upućuje na zaključak da ćemo se oko pravnih elemenata i koncesijskog ugovora lako dogovoriti. Grci su u razgovorima izrazili spremnost sniziti financijsku ponudu. Za koliko - vidjet ćemo', kazao je Lompar za portal Analitika.

Na pitanje Analitike o mogućnostima sniženja cijene grčke ponude Lompar je odgovorio da su predstavnici vlade i konzorcija utvrdili u kojim djelovima financijske ponude ima prostora za snižavanje cijene. Po njemu, riječ je o cijeni izgradnje koja može biti niža, jeftiniji mogu biti i troškovi održavanja autoceste tijekom trajanje koncesije, a smatra se da financijski troškovi i predložene kamatne stope također mogu biti značajno niže od prvotno predloženih.

Ako Grci ne smanje financijsku ponudu za izgradnju autoceste, vlada može otvoriti zamrznute ponude, odnosno one koje su prethodno dostavljene bez financijskih elemenata, kazao je Lompar podsjetivši da listu izvornih ponuđača čine Aktor-HCH, Konstruktor, Alpina i Strabag.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi