NOVI NAMETI

Gradovi dižu prireze zbog krpanja proračuna

novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

Ukidanje harača ne znači da je došao kraj izvlačenju dodatnog novca od građana povećanjem različitih nameta ili izmišljanjem novih. Najnoviji udar na standard građani će osjetiti nakon povećanja prireza u brojnim gradovima

Neki će ga gradovi i općine tek uvesti, neki će ga udvostručiti, a neki neće mijenjati.

Tako će građani Rijeke, nakon što su 17 godina plaćali prirez od 6,25 posto, od 1. siječnja plaćati čak 12 posto prireza. I Kutina povećava prirez sa 10 na 12 posto (uz to, i komunalnu naknadu za 22 posto), Popovača s četiri na šest posto, Lišane Ostrovičke uvode stopu od šest posto, Podgorač pet posto, pridružujući se tako onim općinama koje su to već učinile u 2010, saznaje Pametna kuna.

Povećanju ili uvođenju prireza u 2011. pribjeći će zasigurno još mnogi gradovi i općine koji muku muče s proračunima za sljedeću godinu, s obrazloženjem da je to socijalno najpravednije, jer se odnosi najviše na one koji imaju najveća primanja.

U Rijeci su tako izračunali da će povećanje prireza na 12 posto za plaću od 2.800 kuna biti 3 kune više nego dosad, za prosječnu plaću od 5.400 kuna 34 kune više, a za plaću od 10.000 kuna 62 kune više.

U posljednje dvije godine država signalizira lokalnoj samoupravi da smanjenje prihoda nadomjesti povećanjem prireza, a posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak praktično je natjerala  gradove da to i učine.

Od početka primjene izmjene Zakona o porezu na dohodak, od 1. srpnja do 31. listopada 2010, prihodi od poreza na dohodak su manji za 11,6 posto, što znači da će do kraja 2010. prihodi od poreza na dohodak biti za 1,2 milijarde kuna manji u odnosu na 2009. godinu, odnosno 225 milijuna kuna manji u odnosu na 2007. godinu!

Da bi gradovi nadomjestili ovogodišnje smanjenje prihoda od poreza na dohodak, stope prireza bi se u prosjeku morale povisiti za 10,5 postotnih poena u odnosu na današnje, poručuju iz Udruge gradova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi