statistika dzs-a

Građevinski radovi u veljači rasli gotovo 12 posto

23.04.2020 u 07:20

Bionic
Reading

Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u veljači ove godine bio je 11,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, a u odnosu na siječanj veći je za 4,8 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u veljači na godišnjoj razini obujam radova izvedenih na zgradama porastao za 11,4 posto, a na ostalim građevinama 12,6 posto.

Na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova na zgradama porastao je za 1,7 posto, a na ostalim građevinama za 5,5 posto. Statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

U veljači je 56 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 44 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima. Na zgradama je odrađeno 52 a na ostalim građevinama 48 posto radnih sati.

Utjecaj koronavirusa na podatke o obujmu građevinskih radova u veljači 2020. godine nije uočljiv, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore. Podsjećaju da su mjere za suzbijanje koronavirusa na snazi od ožujka, a utjecale su na smanjenje poslovnih aktivnosti poduzetnika te će utjecaj tih mjera biti uočljiv tek s podacima za ožujak.

Upozoravaju i na rezultate ankete provedene u ožujku koje je objavila Europska komisija, prema kojima je u tom mjesecu znatno pogoršano pouzdanje hrvatskih poduzetnika u građevinarstvu u odnosu na ožujak 2019. godine, a jedna od slabijih ocjena u anketi odnosi se na knjige narudžbi.