RAZLOZI ZA I PROTIV

Građani u anketi otkrili što misle o zabrani rada nedjeljom

21.03.2023 u 22:42

Bionic
Reading

Nova analiza HRejting bavi se podrškom građana novom Zakonu o trgovini i radu nedjeljom. Anketu je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1.100 ispitanika, uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54 posto i pouzdanost od 95 posto. Podaci su prikupljeni od 14. do 17. ožujka

Na pitanje 'Podržavate li prijedlog Vlade?', 70,9 posto ispitanika izjasnilo se da podržava. Ne podržava 25,8 posto ispitanika, dok njih 3,4 posto ne zna ili nije željelo odgovoriti.

Među razlozima 'za' podršku novom zakonu prevladava mišljenje da je 'Nedjelja dan za obitelj, a ne trgovine'. To smatra 50,4 posto onih koji podupiru novi zakon. Na drugom je mjestu uvjerenje da 'u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti obitelji', a dijeli ga gotovo 18,5 posto ispitanika. Treći, a što smatra 13 posto onih koji podupiru novi Zakon, jest da su 'radnici premalo plaćeni za rad nedjeljom', javlja HRT.

Među razlozima za ograničavanje rada nedjeljom su i ti da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade dok kod nas rade, zatim podrška Crkvi koja se protivi radu trgovina nedjeljom, što smatra oko četiri posto ispitanih. Mišljenje da je 16 nedjelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vrijeme oko blagdana, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima tjedna, te da su posljedica rada nedjeljom kriza obitelji i velik broj razvoda.

Što se tiče onih koji ne podržavaju novi Zakon, prevladava mišljenje da se u uvjetima krize treba zapošljavati, a ne braniti da se radi – to smatra njih gotovo četvrtina. Oko 20 posto protivnika Novog zakona smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva, a gotovo jednako toliko da će zabrana rada dovesti do otpuštanja radnika u trgovinama.

Više od 12 posto njih zamjera umiješanost Crkve, a da 'previše radimo preko tjedna i ne stignemo obaviti kupovinu' smatra malo manje od sedam posto onih koji su protiv zakona. Da je cijela stvar samo pitanje dobre plaće onima koji rade nedjeljom, smatra njih gotovo pet posto, a jednako toliko ih smatra da je prijedlog nedosljedan, odnosno da se treba odlučiti radi li se ili ne u potpunosti.

Na posljednjem je mjestu stajalište da su veliki centri ionako postali mjesta izlaska i druženja nedjeljom'.