jugobanka traži svoje

Goranu Mariću iznenada na naplatu dolazi 76 milijuna kuna

20.04.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) predložit će Ministarstvu gospodarstva dionice iz državnog portfelja kojima bi se namirilo potraživanje Jugobanke od gotovo 76 milijuna kuna zbog nezatvorenog starog duga Brodosplita po kreditu s kraja 1980-ih

Upravno vijeće CERP-a je na sjednici održanoj 11. travnja prihvatilo informaciju o potraživanju Jugobanke Beograd, Glavne filijale Split, prema Brodograđevnoj industriji Split i zahtjevu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za osiguranje dionica iz portfelja Hrvatske kojima upravlja CERP, navodi se u zaključku Upravnog vijeća objavljenom na mrežnoj stranici CERP-a.

‘Zadužuje se Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) izraditi i dostaviti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta prijedlog dionica trgovačkih društava iz portfelja Republike Hrvatske kojima upravlja CERP, koje bi se osigurale kao zamjena za potraživanje Jugobanke, Glavne filijale Split, u iznosu ne manjem od 75.717.513,20 kuna’, stoji u zaključku, koji potpisuje predsjednik Upravnoga vijeća CERP-a, ministar državne imovine Goran Marić. 

‘Radi se o slučaju starom više od 25 godina i postoje naznake o mogućem rješenju koje je izdalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ali trenutačno nam nisu poznati nikakvi detalji glede toga,’ rekli su u četvrtak Hini u Brodosplitu.

Kako je danas objavio Poslovni dnevnik, riječ je kreditu koji je Brodosplit uzeo od Jugobanke koncem 1980-tih, a nakon prekida platnog prometa s tadašnjom Jugoslavijom preostalo je bilo za podmirenje 8 milijuna kuna, što je sa zateznim kamatama sada 'naraslo' na gotovo 76 milijuna kuna.

U međuvremenu je Hrvatska donijela zakonski okvir za način vođenja likvidacije poslovanja glavnih filijala Jugobanke, njih tri, a u poslove likvidatora filijala za državu je dobilo nekoliko banka, u slučaju filijale u Splitu to je bila Zagrebačka banka. 

‘Međutim, Zagrebačka banka potraživanja Jugobanke, pokazalo se, nije postupila po vladinoj odluci i isknjižila potraživanje te je godinama kasnije pokrenula sudski postupak i tražila naplatu duga od splitskog škvera’, navodi Poslovni dnevnik, uz napomenu kako, sukladno odlukama Trgovačkog suda u Splitu i potom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, Brodosplit već duže od pola godine u svakom trenutku može biti ovršen.

No, kako u trenutku privatizacije Brodosplita prije šest godina taj dug nije bio evidentiran u knjigama, niti vidljiv iz bilance, novom vlasniku (Tomislavu Debeljaku), ostaje mogućnost aktiviranja zaštitnog mehanizma iz kupoprodajnog ugovora, odnosno pokretanje prisilne naplate iz državnog proračuna, navodi Poslovni dnevnik, dodajući kako se, budući da nakon privatizacije država u Brodosplitu ima samo jednu dionicu, rješenje traži kroz namirenje raspoloživim vlasničkim udjelima iz CERP-ova portfelja.