veliki iskorak

Glovo postavlja novi standard za prava dostavljača pod nazivom 'The Couriers Pledge'

28.10.2021 u 10:25

Bionic
Reading

Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu više kategorija proizvoda, danas je objavila “The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima), dokument kojim se obvezuje unaprijediti prava i benefite dostavljača, bez obzira na način zaposlenja, odnosno njihov radni status.

“The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima), dokument kreiran uz savjete projekta Fairwork, uspostavlja novi skup standarda s naglaskom na pravedniju zaradu po satu (vođenu podacima WageIndicatora o pravednim zaradama i životnim prihodima), poboljšanje osiguranja i pristupa obuci, održavanju i sigurnosti. Tvrtka prepoznaje važnost gig ekonomije koja predstavlja značajan izvor prihoda za dostavljače te im želi osigurati jednak pristup pravima i benefitima, neovisno o načinu na koji su poslovno povezani s platformom.

U početnoj fazi Glovo planira pokrenuti inicijativu na 40 posto svoje flote do kraja lipnja 2022. godine, počevši u Maroku i Gruziji. Tvrtka se obavezala provesti “The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima). u svim zemljama u kojima posluje do kraja 2023. godine

Budućnost pravednijeg poslovanja

Kao dio svoje obveze da uspostavi pravedniji rad u budućnosti i omogući pristup većoj sigurnosti i zaštiti dostavljača, Glovo obećava:

  • Pravedniju zaradu — Potpuna transparentnost o zaradi prema satnici dostavljača, neovisno o načinu rada. ‘Loyalty bonus’ koji će bit odobren ili zamijenjen za slobodno vrijeme.
  • Unaprijeđeno pokriće osiguranja (360º sigurnost) — Pomoć kod različitih vrsta nesreća, odgovornosti prema trećim osobama i prijevozu robe, kao i naknade za bolovanje, rodiljni i očinski dopust te pristup dodatnim benefitima pod nazivom „Obiteljski trošak“.
  • Sigurnost i održavanje (360º Sigurnost) — Set za sigurnost na cesti koji uključuje kacige i reflektirajuće jakne bit će dostupan svim dostavljačima putem Glovo trgovine, kao i pristup lokacijama za održavanje i popravak bicikla.
  • Proaktivno upravljanje –– Pravedan i pristupačan žalbeni postupak za sve dostavljače kojima je aplikacija onemogućena, potvrđen od strane neovisnog subjekta. Novi uspostavljeni kanali omogućuju dostavljačima da pridonesu odlukama koje utječu na njihovu suradnju s platformom te potiču otvoreni dijalog s dostavljačima i organizacijama.
  • Briga za zajednicu dostavljača — Omogućena edukacija o poduzetništvu, poslovnom upravljanju, informatičkim vještinama ili jezicima koji pomažu dostavljačima da razviju svoje profesionalne vještine i napreduju u karijeri. SOS gumb u aplikaciji implementiran je u slučaju izvanrednih okolnosti te kao dio antidiskriminacijske politike kako bi se spriječilo uznemiravanje dostavljača.

Revizija od strane Fairwork projekta

Obveze koje je Glovo preuzeo u sklopu “The Couriers Pledge” (Obećanja dostavljačima),  bit će podvrgnute vanjskoj reviziji Fairworka, a svi podaci bit će dostupni javnosti. Kao neovisna strana, Fairwork ima ulogu procijeniti i izvijestiti o napretku koji Glovo ostvaruje u odnosu na pet načela pravednog rada Fairworka.

Vanjska revizija Fairworka uključit će ankete i intervjue s dostavljačima u zemljama u kojima se provodi “The Couriers Pledge” (Obećanje dostavljačima). Glovo neće biti uključen u proces revizije kako bi se osiguralo da rezultati budu neovisni, točni i objektivni. Prva revizija će se održati prije pokretanja inicijative u Maroku i Gruziji, a druga će se provesti u prva tri mjeseca nakon pokretanja. Fairwork je međunarodni istraživački projekt koji ocjenjuje uvjete rada na digitalnim platformama na temelju pet principa pravednog rada. Fairwork neće dobiti naknadu od Glova i istaknut će sva područja u kojima tvrtka ne ispunjava svoja načela.

Sacha Michaud, suosnivač Glova, rekao je: “Iako je gig ekonomija otvorila nove mogućnosti poslovanja, i dalje postoje izazovi te su potrebna određena poboljšanja, posebno kada su u pitanju prava dostavljača. U Glovu smo uvijek težili da našim dostavljačima omogućimo pristup većim pravima, bez obzira na način suradnje. Do 2023. godine očekujemo ostvariti suradnju s oko 240.000 dostavljača na mjesečnoj bazi diljem svijeta i nastojat ćemo im pružiti bolja prava i benefite, istovremeno štiteći autonomiju i fleksibilnost koju cijene. Kao tvrtka, smatramo da ova inicijativa postavlja novi industrijski standard za pravedniju gig ekonomiju – onu koja uključuje veća prava dostavljača i prati najbolje prakse.”

Professor Mark Graham, direktor Fairworka, je rekao: Trenutno stanje platformske ekonomije je takvo da većina gig djelatnika nema osnovna radnička prava i zaštitu. Djelatnici rade u opasnim uvjetima, sa niskom i nedosljednom zaradom te preprekama kolektivnom organiziranju. Kao jedna od najvećih tvrtki u platformskoj ekonomiji, Glovo bi mogao postati primjer dobre i pravedne prakse u industriji ako se obveže na provedbu sveobuhvatnih politika koje poboljšavaju uvjete djelatnika. Fairwork ne podržava tvrtke, već daje neovisne procjene njihovih politika i praksi. S te pozicije pozdravljamo poziv tvrtke Glovo za neovisnu ocjenu njihovog “The Couriers Pledge” (Obećanja dostavljačima)  i veselimo se testirati implementaciju na terenu prema našim načelima poštenog rada.”

Glovo se uz Fairwork udružio s organizacijom WageIndicator.org s ciljem praćenja životnog standarda i plaće u različitim zemljama, te organizacijama Qover i Chubb’s za uskladu pokrića osiguranja.