NASTAJE RUDARSKI DIV

Glencore dogovorio spajanje s Xstratom

07.02.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Švicarski trgovac robama Glencore postigao je u utorak sporazum o spajanju sa švicarskom rudarskom grupom Xstratom, čime će nastati svjetska grupa vrijedna 90 milijardi dolara

'Direktori Glencora i nezavisni čelnici Xstrate postigli su dogovor s uvjetima preporučenog spajanja dva ravnopravna partnera', priopćili su u utorak iz Glencorea.

Cilj je sporazuma stvaranje 'velike grupe za prirodne resurse kombinirane tržišne kapitalizacije od 90 milijardi dolara' (ili 69 milijardi eura). Nova će grupa biti 'potpuno integrirana, duž cijelog lanca vrijednosti roba, od rudarstva i prerade, skladištenja, prijevoza i logistike, do marketinga i prodaje', dodaje se u pripoćenju.

Dioničari Xstrate dobit će za svaku svoju dionicu po 2,8 dionica Glencorea, 'u što neće biti uračunate Xstratine dionice u vlasništvu grupe Glencore', navodi se u priopćenju. Glencore inače posjeduje 34 posto Xstrate.

Time bi ostali Xstratini dioničari dobili 45 posto udjela u novoj grupi.

Nova tvrtka trebala bi do 2015. povećati proizvodnju za 11 posto godišnje i steći značajne udjele u afričkim rudnicima bakra, kao i u onima u Kazahstanu i u Južnoj Americi.

Izvršni direktor Xstrate Mick Davis postat će čelnikom kombinirane grupe, a Glencorov izvršni direktor Ivan Glasenberg njegov zamjenik.

U prošloj je godini Glencore zabilježio 186,2 milijardi dolara prihoda i 6,5 milijardi dolara temeljne dobiti prije jednokratnih stavki. Xstratini su pak prihodi iznosili 33,9 milijardi dolara a temeljna dobit 11,7 milijardi dolara, navodi se u priopćenju.