IZDVAJANJE NOVE TVRTKE

Glavna skupština LRH prihvatila plan podjele tvrtke

27.08.2015 u 20:29

Bionic
Reading

Glavna skupština Liburnia Riviera Hotela (LRH) u četvrtak je prihvatila plan podjele te tvrtke i izdvajanje nove tvrtke LRH Hoteli Cavtat, nakon čega će LRH nastaviti upravljati liburnijskim hotelima, a LRH Hoteli Cavtat hotelima u Cavtatu i Portorožu

Prema planu, podjela će se provesti smanjenjem temeljnog kapitala LRH za 202,7 milijuna kuna, a toliko će iznositi temeljni kapital novog društva LRH Hoteli Cavtat.

Tako će temeljni kapital LRH, koji sada iznosi 898,8 milijuna kuna i podijeljen je na 302.684 dionice nominale 2.970 kuna po dionici, biti smanjen na 696,1 milijun kuna, pri čemu će nominalna vrijednost dionice biti smanjena za 670 kuna, na 2.300 kuna.

LRH Hoteli Cavtat, s dva hotela u Cavtatu i dva u Portorožu, imat će temeljni kapital od 202,7 milijuna kuna, podijeljen na 302.641 dionicu, nominale 670 kuna po dionici.

Dioničari će za svaku dionicu LRH prije podjele steći po jednu dionicu LRH i jednu dionicu LRH Hotela Cavtat.

Najveći pojedinačni dioničar LRH je SN Holding koji ima 61,85 posto dionica, 25 posto plus jednu dionicu ima Nova Liburnija, tvrtka koja upravlja kontrolnim paketom dionica LRH koje su u vlasništvu grada Opatije te općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga, mali dioničari imaju 9,42 posto i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) 3,73 posto dionica.

LRH je pak najveći, 93,26-postotni dioničar u Hotelima Cavtat, a koji u stopostotnom vlasništvu imaju tvrtku Hoteli Metropol iz Portoroža.

Predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Mikulić izjavio je nakon skupštine da su mali dioničari poduprli odluku o podjeli i da su usvojeni svi protuprijedlozi malih dioničara vezani uz zaštitu njihovih prava.

Za male dioničare time se ne mijenja ništa bitno, umjesto jedne dionice imat će dvije praktično iste nominalne vrijednosti, a imaju mogućnost birati hoće li ostati dioničati jedne ili obje tvrtke, dodao je.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić zadovoljan je jer je izglasano ono što su lokalne jedinice željele, da se LRH razvoji na dva društva.

To je za nas dobro jer se sada okrećemo LRH, investiramo u nju i nova radna mjesta i s time unaprjeđujemo destinaciju, kazao je.

Naglasio je da, što se tiče poslovanja tvrtke u Cavtatu i Portorožu, Nova Liburnija nema interesa da i dalje u tome sudjeluje te će stoga pregovarati o prodaji tih dionica.

Prodat ćemo dionice Cavtata i Portoroža kad se za to steknu uvjeti ili SN Holdingu ili nekoj drugoj tvrtki, rekao je.

Dujmić dodaje kako je prihvaćen i prijedlog da o izboru dvaju članova Nadzornog odbora izravno odlučuju lokalne jedinice, tj. Nova Liburnija.

Darko Ostoja iz SN Holdinga kazao je da se podjelom tvrtke ništa dramatično ne mijenja, da se LRH nastavlja razvijati sličnim tempom kao i do sada.

Lokalna vlast i Nova Liburnija iskazali su stav da nemaju interesa u dijelovima dosadašnje LRH koji su izvan opatijske rivijere i stoga smo se usuglasili oko podjele, rekao je, dodajući da lokalna samouprava želi da se opatijska LRH fokusira na razvoj i ulaganja u Opatiji i opatijskoj rivijeri.

Ostoja kaže i kako neće biti promjena za zaposlenike nakon podjele te kako su i do sada podržavali ulaganja u liburnijske objekte. Bilo je nekih zastoja zbog urbanizma i prostornog planiranja, ali je to sada ubrzano te se neovisno o tome već pripremaju ulaganja u nekoliko objekata, istaknuo je.