povjerenik za gospodarstvo

Gentiloni: Prerano povlačenje potpora ugrozilo bi oporavak od koronakrize

11.09.2020 u 16:52

Bionic
Reading

Ministi financija eurozone obećali su u petak da će nastaviti podupirati gospodarstvo fiskalnim mjerama a povjerenik za gospodarstvo naglasio je da bi prerano povlačenje potpora u 2021. moglo ugroziti oporavak od koronakrize.

Na prvom neformalnom fizičkom sastanku od veljače, ministri financija 19 zemalja koje dijele zajedničku europsku valutu razgovarali su o fiskalnim mjerama u uvjetima pandemije, koja od ožujka snažno pogađa europsko gospodarstvo.

"Mjere neće biti iznenada, naglo prekinute i ukupna proračunska politika nastavit će podupirati gospodarstvo”, rekao je čelnik eurogrupe Pascal Donohoe, irski ministar financija, na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka.

Povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni nagovijestio je izgledno ključno načelo proračunske politike u 2021.

"Što se tiče fiskalne politike u 2021., s obzirom na postojeći visoki stupanj neizvjesnosti... prerano povlačenje potpora ugrozilo bi krhki oporavak gospodarstva”, rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

"Ako pogrešno procijenimo vremenski trenutak za povlačenje potpora, riskiramo štete u europskom gospodarstvu”, dodao je Gentiloni

Ministri nisu najavili dodatno povećanje izdašne potpore koju su već obećali kako bi se obnovila gospodarska aktivnost ali su jasno poručili da se proračunska potrošnja neće smanjivati u skorije vrijeme i da će nastaviti pružati podršku sve dok bude potrebno.

Vlade zemalja članica Europske unije uvele su od početka pandemije različite vidove poticajnih mjera za gospodarstvo, čija vrijednost premašuje 3.700 milijardi eura.

EU pak u iduće tri godine namjerava usmjeriti dodatnih 1.300 milijardi eura, uključujući 750 milijardi zajmova i bespovratne pomoći, u potporu gospodarskom rastu. Novac će biti pribavljen zaduživanjem na financijskim tržištima.

Predloženi plan mora još odobriti Europski parlament.

Time ukupna vrijednost različitih vidova vladinih potpora doseže gotovo 36 posto bruto domaćeg proizvoda EU-a, povrh izdašnih poticajnih mjera Europske središnje banke (ECB) bez presedana.