problemi uzgajivača

Gdje su nestali domaći odojci? 'Strah me je, ne zna se što nosi dan, a što noć dok cijene divljaju'

19.12.2021 u 17:03

Bionic
Reading

Golema je potražnja ovih dana za pravim domaćim odojcima. Ono malo što ih još ima po seoskim svinjcima unaprijed je rasprodano

Tradicija pravog blagdanskog stola je pečeni odojak. Prethodnih godina zbog nestašice domaćih - uvozili smo i do pola milijuna svinja. Potražnja je i ovih dana golema, domaći odojci se u pandemiji traže više no ikad, javlja HRT.

Kako je zbog krize u svinjogojstvu malih uzgajivača sve manje, do domaćih odojaka je gotovo nemoguće doći. Cijena je oko 22 kune po kilogramu, a ono malo odojaka što još ima po seoskim svinjcima unaprijed je rasprodano.

U svinjcima mladog Ladislava Waltera za ove blagdane spremno je 80-tak odojaka. Teški su između 20 i 40 kilograma, svi su kaže - iz vlastita uzgoja. Da je imao još stotinjak komada, kaže - sve bi prodao. Cijena je dobra, potražnja golema, a proizvodnja ipak nesigurna.

- To je neka cijena da se pokrije nešto malo troškova, da se uspije neka plaća zaraditi - 20, 22 kune, sve ispod nije rentabilno. 18 do 20 kuna je onaj minimum da bi uopće pokrili troškove, kaže Ladislav.

Žilavo se bori ne bi li opstao u ovoj nekada perspektivnoj stočarskoj grani slavonskog sela. Zbog divljanja cijena repromaterijala i stočne hrane - ova je godina stočarima posebna teška. Ovdje pomaže cijela obitelj pa će nekako- isplivati.

- Zemlje nema, natječaji nisu izišli, unajmljujemo dosta toga. Suša, elementarne nepogode, sve nas je pogodilo, ali nekako se snalazimo. Nešto nam je i ostalo, tako da ćemo ovu godinu svesti na pozitivnu nulu, kaže Franjo Walter.

Nema ni odojaka sve popularnije - crne slavonske svinje. Obori obitelji Ivić iz Golog Brda gotvo su prazni. Išao bi i na više, kaže Ivan Ivić ali ga je strah. Ne zna što nosi dan, a što noć dok cijene divljaju. Gorivo, repromaterijal, gnjojivo - sve je poskupjelo.

  • +10
Svinje Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

U takvim uvjetima opstaju samo veliki i caruju uvoznici. Vjekoslav Petrusek iz Lukača, dragovoljac i branitelj, ne skriva ogorčenje. Broj krmača je prepolovio, u svinjce više ne ulaže. Da nema svoju hranu, misli da bi već odustao. Matematika je kaže - jasna.

- Dva mala praseta, ili jedno malo veće vam je metar ureje - 750 kuna. Pa ti odluči treba li njega uhraniti za tih 750 kuna, a metar ureje, poljoprivrednici to dobro znaju - je kap u moru, tvrdi Vjekoslav. Cijena mu je odojaka za stalne kupce već godinama ista. Ove će godine imati oko 80 komada i prodat će ih po cijeni od 18 do 20 kuna za kilogram.

Olujno nevrijeme i elementarna nepogoda uništili su ljetos sav trud. Zahtijev za naknadom štete je podnio - no od pomoći još ništa. Jer pravo na odštetu uspjeli su ostvariti kaže - samo ratari.

Pa zasad, kaže Ladislav Walter - ne može širiti proizvodnju. Iako se u ova pandemisjka vremena domaće meso traži više nego ikad, scenarij ostaje isti. Domaćih odojaka na blagdanskom stolu neće biti dovoljno pa nema druge, već posegnuti za uvozom.

Iz Danske, Njemačke, Austrije, Mađarske u ovo doba godine uvozilo se u prosjeku 40- tinjak tisuća odojaka.