RUSKI PROBOJ U SLOVENIJU

Gazprom preuzima Terme Maribor i skijalište Pohorje

27.11.2014 u 12:08

Bionic
Reading

Slovensku tvrtku Terme Maribor, koja je već dvije godine u vlasništvu ruskih privatnih investitora, idućih će dana preuzeti ruski energetski div Gazprom, zadnjih godina najpoznatiji po za Europu kontroverznom projektu plinovoda Južni tok, objavio je u četvrtak slovenski dnevni list 'Dnevnik'

Ruski su investitori mariborsku turističko-trgovinsku tvrtku s više od 200 zaposlenih i godišnjim prometom od 40-ak milijuna eura, koja zadnjih godina posluje s gubitkom, preuzeli prije dvije godine za 30 milijuna eura, preko tvrtki registriranih u poreznim oazama, ali ne mogu vraćati kredite ruskim bankama među kojima je i Sberbank pa će je sada preuzeti Gazprom, navodi slovenski list.

'Gazpromova tvrtka-kći Factoring Finance u vlasništvo neće ući neposredno nego će dokapitalizirati i tako preuzeti vlasnički nadzor nad tvrtkom Platanus, koja je službeni vlasnik Terma Maribor', navodi list, te dodaje da će Gazprom nakon toga kontrolirati preko 80 posto mariborske tvrtke.

Mariborski odvjetnik Matjaž Kirbiš, koji je pravni zastupnik ruskih vlasnika, potvrdio je da je posao ulaska Gazproma u Terme Maribor pred završetkom. No, on tvrdi da je Gazprom od samoga početka financirao posao dosadašnjih ruskih investitora, preko njihovih tvrtki u Belizeu i na Djevičanskim otocima.

'Skupština dioničara Platanusa već je potvrdila dokapitalizaciju, sada preostaje samo da se promjene upišu u sudski registar', kazao je Kirbiš.

Terme Maribor posjeduju više hotela u Mariboru i okolici. Dobar dio prihoda ostvaruju i iz nekadašnjih duty-free trgovina na granici s Austrijom, a od ove sezone preuzeli su i upravljanje Športskog centra Pohorje u stečaju, koji vodi popularni slovenski skijaški centar.