ZAJEDNIČKI SASTANAK

Gadafi povezuje građevinare iz Hrvatske i Srbije?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.01.2011 11:10
  • Objavljeno 11.01.2011 u 10:34
Gadafi

Gadafi

Izvor: Sipa Press / Autor: PRESS

Oko 30 najvećih srpskih i hrvatskih kompanija sastat će se u veljači u Beogradu da bi se dogovorile o zajedničkom konzorciju i poslovima koji ih očekuju polovinom godine u Libiji i Alžiru. To bi mogao biti prvi veliki zajednički posao Srba i Hrvata od raspada SFRJ, piše srpski Press

Srpske novine pišu da Libija ima dobra iskustava s građevinarima iz SFRJ te već dulje vrijeme nudi poslove koji bi mogli izvući srpsku građevinsku industriju iz krize. Međutim, srpske firme imaju problem s bankovnim garancijama i teško ulaze u najveće poslove, zbog čega bi se uskoro trebao formirati veliki konzorcij hrvatskih i srpskih firmi, kaže Goran Rodić, tajnik za građevinu Privredne komore Srbije.

'Hrvati imaju isti problem kao i mi, a to je dobivanje garancija banaka. Za 20. veljače planiramo zajednički sastanak da bismo probali udružiti se i prevladati ove probleme. Ako sve krene kako treba, siguran sam da bismo samo u Srbiji mogli uposliti još 50 ozbiljnih firmi i oko 10.000 ljudi. Cilj nam je, osim samih građevinaca, uposliti proizvođače materijala, građevinske institute i projektante', objasnio je Rodić.

Prema njegovim riječima, građevinari planiraju preuzeti poslove vrijedne 1,5 milijardi dolara u Libiji i Alžiru, koji su povoljno tržište za sklapanje poslova, jer, naprimjer, samo lider Libije Moamer el Gadafi planira uložiti oko 50 milijardi dolara u izgradnju stanova i infrastrukture. Rodić kaže da najprije namjeravaju 'načeti' Libiju i Alžir te da im je zanimljiv i Iran, kao i bivše zemlje SSSR-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!