Aeroports de Paris

Francuzi zadovoljni radom Franje Tuđmana, očekuju rast i širenje poslovanja

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2018 07:52
  • Objavljeno 16.04.2018 u 07:49
Zračna luka Franjo Tuđman

Zračna luka Franjo Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Francuska kompanija Aeroports de Paris (ADP) zadovoljna je poslovanjem zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman u prvoj godini rada, te kao jedan od dioničara sa 21 postotnim udjelom u tvrtki-koncesionaru te luke MZLZ očekuje rast i u idućim godinama uz širenje poslovanja

To je poručio direktor međunarodnih operacija ADP-a Fernando Echegaray, koji je prošloga tjedna u Parizu bio domaćin hrvatskim novinarima, koji su u sklopu završnog dijela Press akademije Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) i u suradnji sa Croatia Airlinesom posjetili sjedište ADP-a u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle, kojom, kao i s još dvije zračne luke u Parizu te ukupno s 26 u svijetu upravlja ADP.

Među lukama kojima upravlja, te je i partner s još nekoliko dioničara konzorcija koji je dobio 30-godišnju koncesiju je zagrebačka zračna luka, za koju je Echegaray istaknuo da je, iako nova, u prošloj godini ostvarila veliki rast, među većima u Europi.

"U zagrebačkoj zračnoj luci imamo dobar tim koji ima dosta znanja, i snažno radimo da dovedemo još više putnika i zračnih prijevoznika. Uz to, Hrvatska kao prekrasna zemlja ima velike potencijale i zamah u razvoju turizma, na čemu također temeljimo naša očekivanja, kao i na razvoju Zagreba kao destinacije", ocijenio je Echegaray.

Objasnio je da su se za sudjelovanje u konzorciju odlučili jer su Zagreb vidjeli kao perspektivan projekt koji može rasti i gdje mogu primijeniti veliko znanje i iskustvo u upravljanju zračnim lukama.

U očekivanjima mu se pridružio i predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron koji je kazao da ove godine u Zagrebu očekuju dalji rast prometa, pogotovo zbog najava dobre turističke godine, novih zračnih linija, među kojima su i izravne iz Zagreba za Dublin i Toronto, kao i zbog porasta u prva tri mjeseca ove godine.

Zračna luka Franjo Tuđman u prva tri mjeseca ove godine imala je, naime, 13,5 posto više putnika nego u isto vrijeme prošle godine, odnosno njih 585,5 tisuća, a to je pratio i veliki porast teretnog prometa, za 47,6 posto na godišnjoj razini, na 3.228 tona.

veliki tportalov vodič

Istražili smo gdje možete letjeti iz Hrvatske po smiješnim cijenama

Pogledaj galeriju
10

"Svi signali sa tržišta su jako dobri za ovu godinu i nema razloga da ne bude dobra", kazao je Feron.

Iznoseći poslovne podatke za cijelu ADP Grupu, Echegaray je naglasio da je 2017. kroz luke kojima upravljaju u svijetu ukupno prošlo 228,2 milijuna putnika ili 7,4 posto više nego u 2016., čime su zapravo drugi u svijetu, iza španjolske grupacije Aena koja je u 'svojim' lukama u svijetu imala ukupno 250 milijuna putnika.

Konsolidirani prihodi Grupe u 2017. su iznosili 3,6 milijardi eura, a neto dobit 571 milijun eura, dok u razdoblju 2016.-2020. planiraju ukupne investicije od 4,6 milijardi eura, od čega, kako je kazao, na pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle oko 2 milijarde eura.

  • +33
  • +30

Zračna luka Franjo Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

"Luka Paris-Charles de Gaulle je najveći ADP-ov i ukupno najveći europski aerodromski hub, a s lanjskih 69,5 milijuna putnika bila je na drugom mjestu u Europi, iza londonskog Heathrowa, te na osmom mjestu u svijetu. Ukupni kapacitet luke je oko 72 milijuna putnika, čemu će se približiti već ove godine te su neophodne investicije u njezino širenje, kao i kvalitetu", kazao je direktor ADP-ovih aerodromskih operacija Pascal Courtade.

Kazao je i da u toj luci svoje urede ima 700 raznih kompanija iz svijeta, te da je lani zabilježila oko 3,6 milijuna tona tereta, što je, kao i broj putnika zadnjih nekoliko godina u porastu, osim u 2016., kada su brojke stagnirale zbog terorističkih napada.

  • +10
  • +7

Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec

Neke od brojnih investicija planiraju završiti do 2024., kada u toj luci očekuju veliku gužvu i zbog Olimpijskih igara u Parizu.

"Za razliku od prije desetak godina, sada se luka otvara i prema niskotarifnim zračnim prijevoznicima, osim Ryanairu za kojeg mislimo da previše traži. Ukupno na luci imamo više od 150 prijevoznika, od kojih oko 53 posto ukupnog prometa čini Air France, a svi ukupno Pariz povezuju sa više od 320 destinacija u više od 110 zemalja", otkrio je Courtade, dodavši kako ta zračna luka zapošljava 80 tisuća ljudi, što se u ljetu poveća na njih 100 tisuća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!