šire posljedice

Francuski sud potvrdio Uberovim vozačima status zaposlenika

05.03.2020 u 06:31

Bionic
Reading

Francuski najviši sud priznao je pravo Uberovog vozača da ga se smatra zaposlenikom, u presudi koja bi mogla utjecati na tu američku poslovnu platformu i dovesti do zahtjeva da plaća više poreza i pogodnosti radnicima

Odluka Kasacijskog suda mogla bi imati i posljedice za francusku širu "gig ekonomiju", budući da se i druge taxi ili dostavne aplikacije oslanjaju na samozaposlene vozače kojima ne plaćuju zaposleničke troškove i povlastice.

Sud je potvrdio prethodnu odluku žalbenog suda, rekavši da se vozač Ubera ne može kvalificirati kao samozaposleni poduzetnik jer ne može izgraditi vlastitu klijentelu ili odrediti cijene, što ga čini podređenim tvrtci.

"Pri povezivanju s Uberovom digitalnom platformom uspostavlja se odnos podređenosti između vozača i tvrtke", stoji u izjavi suda. "Dakle, vozač ne pruža usluge kao samozaposlena osoba, već kao zaposlenik."

Odluka bi mogla utrti put drugim vozačima da zatraže prekvalifikaciju svog radnog odnosa s tvrtkom Uber koja trenutno ne plaća niz poreza koji financiraju francuski socijalni sustav.