snažan oporavak

Francuski izvoz vina i žestokih pića nadmašio pretpandemijsku razinu

01.09.2021 u 11:30

Bionic
Reading

Francuski izvoz vina i žestokih pića oporavio se u prvoj polovini godine, nadmašivši razinu iz pretpandemijske 2019. godine zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze covidom 19, izvijestila je udruga izvoznika FEVS

Izvoz je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci porastao 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, na 7,25 milijardi eura, objavio je FEVS u utorak.

Potražnja je na gotovo svim tržištima premašila pretpandemijsku razinu zahvaljujući otvaranju pubova i restorana, što se očitovalo u povećanju obujma izvoza za 3,4 posto.

Izvoz u članice Europske unije dosegnuo je 1,7 milijardi eura i veći je nego u istom razdoblju 2019. godine, iako je izvoz u Njemačku pao jedan posto, na 433 milijuna eura.

Francuski izvoznici i dalje strahuju od sankcija SAD-a iako ih je Washington u međuvremenu suspendirao u dogovoru s EU-om u sporu oko subvencija za proizvodnju zrakoplova. FEVS je zato pozvao EU i Francusku da definitivno riješe spor kako bi se ta prijetnja otklonila.

SAD je bio uveo carine do 25 posto na vino, sir i maslac iz Europe zbog sukoba s EU-om oko subvencija Airbusu, a EU je uzvratio istom mjerom.

Amerikanci su u međuvremenu ponovo počeli kupovati francuska vina, ali obujam prodaje još nije dosegnuo pretkriznu razinu.

Izvoznike zabrinjava i ovogodišnja berba, koja bi prema nekim prognozama mogla biti slaba zbog proljetnog mraza i ljetnih poplava. Mnogi uvoznici i trgovci navodno pokušavaju preduhitriti taj problem avansnim narudžbama, prenosi novinska agencija dpa.