uslijed energetske krize

Francuska vlada spremna platiti 9,7 milijardi eura za punu kontrolu nad energetskom tvrtkom EDF: 'To će nam omogućiti golema ulaganja u nuklearnu energiju'

19.07.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Francuska vlada ponudila je 12 eura po dionici za preuzimanje pune kontrole nad energetskom tvrtkom EDF, poručivši da je spremna platiti 9,7 milijardi eura za odriješene ruke u upravljanju u razdoblju energetske krize u Europi

Ponuđena cijena viša je za 53 posto od cijene EDF-ove dionice na zatvaranju tržišta 5. srpnja, dan prije nego što je vlada objavila da planira u potpunosti nacionalizirati najvećeg europskog operatora nuklearne energije, navelo je u utorak ministarstvo financija.

Trgovina EDF-ovim dionicama obustavljena je prošlog tjedna na zahtjev kompanije u očekivanju pojedinosti vladinog plana nacionalizacije.

Ministarstvo financija priopćilo je danas da će burzovnom regulatoru dostaviti ponudu za otkup dionica do početka rujna i da ih planira isključiti iz burzovne kotacije.

"Ta će nam investicija omogućiti golema ulaganja u nuklearnu energiju", rekao je nakon objave ministar za proračun Gabriel Attal za francusku postaju info radio.

Država trenutno drži 84-postotni udio u proizvođaču struje koji muku muči s problemima u isporuci struje, kašnjenjem radova i probijanjem financijske konstrukcije u gradnji novih reaktora i dotrajalim pogonima 'starih' nuklearnih elektrana.

Dodatni problem predstavlja im vladina uredba da konkurenciji moraju prodavati struju po sniženim cijenama kako bi se građane zaštitilo od skokovitog rasta cijena električne energije.