oštar kontrast

Francuska, Italija i Njemačka bilježe pad proizvodnje, Španjolska raste

02.05.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u travnju, uz kontinuirano slabljenje potražnje, pokazalo je u četvrtak izvješće S&P Globala, odražavajući oštar kontrast u tempu aktivnosti u skupini 'velikih'

Indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao je u travnju za 0,4 boda u odnosu na ožujak, kliznuvši na 45,7 bodova, najnižu razinu u četiri mjeseca, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod razine od 50 bodova 22. mjesec zaredom, signalizirajući gotovo dvogodišnji pad aktivnosti.

U skupini vodećih gospodarstava eurozone najbolje rezultate bilježi Španjolska, prema vrijednosti PMI-ja iznad 50 godova. Francuska, Italija i Njemačka pak bilježe pad.

„Tempo španjolskog gospodarstva odudara od dinamike eurozone u cjelini, s obzirom na kontinuirani rast industrijske aktivnosti treći mjesec zaredom i ubrzanje u travnju. Pozitivna (španjolska) dinamika u oštroj je suprotnosti s lošim rezultatima u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji”, ističe ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Razlika bi se mogla postupno smanjiti u idućim mjesecima, uz podršku povoljnog globalnog okruženja, napominje.

Kontinuirani pad novih narudžbi signalizira pak da zaokret ne treba očekivati u skorije vrijeme. Indeks koji mjeri potražnju za industrijskim dobrima eurozone spustio se u travnju na najnižu razinu u četiri mjeseca.

"Što će spasiti gospodarstvo eurozone? To je teško pitanje, jasno je samo da sigurno neće proizvodni sektor", zaključio je De la Rubia.