živahno tržište

[FOTO] Provjerili smo čime se trži i koliko koštaju najtraženije kovanice među domaćim kolekcionarima i hobistima

25.10.2022 u 17:54

Bionic
Reading

Ako zavirimo na tavan ili u stari ormar, možda naiđemo na neku zbirku starih kovanica ili novčanica. Možda na prvu taj stari novac i neće imati neku osobitu vrijednost, no za svaki slučaj bilo bi se dobro raspitati kod numizmatičara jer možda se upravo među gomilom starih novčanica i kovanica nalazi pokoji vrijedan primjerak

Stare kovanice i novčanice na raznim web stranicama unovčava velik broj ljudi koji su ili slučajno naišli na primjerak i otkrili njegovu vrijednost ili su pak općenito strastveni kolekcionari.

Mnogi se numizmatikom bave iz hobija, ali i financijske koristi, jer vrijednost novca raste pa ulaganje u kolekciju novčanica i kovanica može višestruko vratiti uloženo. Uvođenjem eura i povlačenjem kuna iz optjecaja numizmatički potencijal dobivaju i ostale hrvatske kovanice.

Američki zlatnik iz 1933. drži rekord kao najskuplja kovanica prodana na numizmatičkom tržištu. Riječ je o primjerku koji je put do numizmatičkog tržišta započeo krađom, da bi uz čitav niz pravnih i pravosudnih peripetija, u koje je bila umiješana američka tajna policija, ali i okrunjena glava, kao i niz drugih aktera, na kraju ipak bio legaliziran i prodan čak dva puta na aukcijama za rekordne iznose.

Odlučili smo stoga provjeriti na web stranici Aukcije.hr što se traži i koliko koštaju najtraženije kovanice među domaćim kolekcionarima.

Za 569 kuna iz numizmatičke kolekcije kupca prodaju se rijetke kovanice od 25 kuna izdane povodom kandidature Hrvatske za članstvo u EU 18. lipnja 2004., druga je izdana povodom ugovora o pristupanju u EU 9. prosinca 2011., a izdana je 3. prosinca 2012., te članstva RH u EU 1. srpnja 2013.

Prodaje se za 434 kune numizmatički komplet kuna i lipa od 1994. do 1996. godine. Općenito su takvi kompleti iz različitih razdoblja među najtraženijima i najprodavanijima na stranici.

Srebrna kovanica australskog orla izdana 2013. na stranici se prodaje za 400 kuna.

  • +2
Kovanice, kolekcionarstvo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Aukcije.hr

Nadalje, za 371 kunu strastveni numizmatičari mogu svojoj kolekciji dodati rijetku pozlaćenu kovanicu Senj od pet kuna. Izdana je povodom obljetnice 500. godina tiskanja Senjskog glagoljskog misala. HNB je izdao i ovakav zlatnik, ali njegova cijena znatno premašuje cijenu pozlaćene kovanice iz ove ponude.

Srebrne kovanice od 3000 i 5000 jugoslavenskih dinara izdane 1987. godine prodaju se za 270 kuna.

Za 224 kune dostupna je kovanica od 25 kuna, izdana 2010. za godišnju skupštinu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), s motivom zagrebačke katedrale. Za isti iznos prodaju se četiri kovanice od 25 kuna: Hrvatsko Podunavlje 1997., Expo Lisabon 1998., 25. obljetnica neovisnosti RH i Zvijezde 1999.

Za 205 kuna prodaje se srebrna kovanica od pet maraka na kojoj se nalazi Wilhelm II, bivši njemački car, iz Kraljevine Pruske 1903.