reportaža s prosvjeda

[FOTO] Ogorčeni konobari i kuhari, koronaskeptici, ali i jedan nesuđeni predsjednik. Svi su oni na Trgu bana Jelačića tražili svoju pravicu

03.02.2021 u 13:29

Bionic
Reading

More ogorčenosti slilo se oko 10 sati na Trg bana Josipa Jelačića. Nekoliko tisuća kuhara, konobara, vlasnika kafića i restorana, ali i drugih gospodarstvenika iz cijele Hrvatske okupilo se na prosvjedu Udruge Glas poduzetnika. 'Ne vjerujem da ćemo postići nešto, ali barem da nas se čuje. Ne želimo nestati u tišini', rekao je za tportal konobar Krešo iz Zadra. Poruku sličnu njegovoj čuli smo još puno puta za vrijeme skupa

Krenulo je sramežljivo. U 9.45 činilo se da se neće okupiti više od nekoliko stotina ljudi. Na istočnom dijelu Jelačić placa, nedaleko od Manduševca, bilo je više novinarskih ekipa i policije nego prosvjednika.

'Razočaran sam! Po meni je izabran pogrešan dan. Zašto se nismo okupili u subotu', zapitao se vlasnik kafića iz Knina koji je potegnuo do Zagreba s društvom od 15-ak kolega.

Nitko od njih nije bio za fotografiranje, a još manje za otkrivanje imena i prezimena.

'Ne želim se vucarati po medijima. Došao sam zbog osobne satisfakcije. Ništa mi ovim nećemo postići... Mjere su mi ubile posao. Vladi hvala na crkavici od 4000 kuna. Hvala i što mi pokrivaju troškove telefona i struje od 700 kuna. Hvala gospodo, niste trebali!' sarkastičan je bio Kninjanin.

Vidjeli smo ga nešto bolje volje oko 10 sati, kad je počela nezaustavljivo rasti brojka okupljenih. Pojavili su se i prvi transparenti. Jedan se obraćao predsjedniku Vlade: 'Plenkoviću!!! Dosta je mrcvarenja ubije me odmah', a drugi je tražio: 'Vratite nam PDV na 13 posto'.

Za konobaricu Vesnu Šprem situacija je jasna kao dan. 'Ako se ne makne Plenki, ovo nema smisla. Neka se primi legića i onog što razumije!' uvjerena je ona.

Na Trg je došla s dvije kolegice s posla. Rade u jednom lokalu na tržnici u Dubravi. Koronamjere su ih, kaže, gotovo uništile.

'Da nismo imali zalihu, ne bismo preživjele. Teško je gledati kako je na placu čovjek na čovjeku, a nama se brani rad. Neće nas spasiti otvaranje terasa, što najavljuju od 15. veljače. Pored nas su tri aparata s kavom i kiosk. Prodaju kavu za pet, šest kuna. Kako da ja sad prodajem svoju za osam kuna? Trebat će nam minimalno dvije godine da se iščupamo iz svega... ako se uopće spasimo', zabrinuta je Vesna.

  • +5
Prosvjed poduzetnika na Trgu bana Jelačića Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako se povećavao broj prosvjednika, redari sa žutim prslucima Udruge Glas poduzetnika pokušavali su upozoriti ljude na distancu i nošenje maski. Ali ih mnogi nisu 'zarezivali'.

Bez maske je bio i Mario Oršolić, držeći u ruci manji transparent s natpisom 'Stop korona fašizmu'. Informatičar po struci, došao je dati podršku ugostiteljima s kojima surađuje dug niz godina.

'Imao sam tu sreću i nisam toliko osjetio koronakrizu kao drugi. Imao sam sreće, ali puno drugih nije i došao sam stati uz njih. Ja ne znam postoji li korona... Evidentno je da se neki ljudi razbolijevaju. Evidentno je i da nema gripe. Ja sam izgubio povjerenje u institucije ove države. U sve stožere. Ne vjerujem više nikome jer su se svi pokazali višestrukim lažljivcima', rekao je Mario.

Nakon toga je iz džepa ipak izvadio crnu masku i stavio je na lice. Poruka na njoj - 'Ne štiti od korone, nego od kazne' - potvrdila je njegov stav koronaskeptika.

Dotad manje-više rezervirane prosvjednike razbudio je performans Josipa Juretića, nesuđenog hrvatskog predsjednika. Barem je imao takvu ambiciju prije dvije godine, kad je bio jedan od 12 kandidata na izborima za glavnog stanara na Pantovčaku. Javnosti je osim toga poznat po tome što je u veljači 2019. od Buzina do Zagreba na leđima nosio lijes.

Urlajući preko megafona, Juretić je pozivao na rušenje Vlade, predsjednika Milanovića, Banskih dvora, sudova, ministarstava...

Iz okupljenog mnoštva čuli su se glasovi podrške i pljesak, ali taj entuzijazam bio je kratkog daha.

Zatim je pažnju prosvjednika privukao Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika. I on se koristio megafonom, ali s daleko manje siline od zapjenjenog Juretića. Zbog toga se jedva čuo dalje od prvih redova.

Najmlađem prosvjedniku, tromjesečnom Ivanu, to nije ni najmanje smetalo. Pod toplom dekom mirno je spavao u kolicima. Njegovi roditelji zato su napinjali uši da čuju Oreščanina. Niti oni ne gaje veliku nadu da će prosvjed donijeti neke velike promjene.

  • +65
Prosvjed poduzetnika Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović/tportal

'Naša tvrtka bavi se eventima. Promet nam je pao 80 - 90 posto. Zato smo tu. Dignuli smo kredit kod HBOR-a kako bismo isplatili plaće i nekako preživjeli godinu. Ne znam koliko će nam to trajati. Što se tiče skupa... Reklo bi se da se bez prosvjeda sigurno ništa neće promijeniti, a s prosvjedom možda nešto. Teško, ali možda...', rekao je rezignirano Ivanov otac.

Maleni je nastavio spavati i nakon što su prosvjednici, prvi put zdušnije, krenuli zazivati ostavku ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. 'Ostavka, ostavka, ostavka...', odzvanjalo je među zgradama središnjeg zagrebačkog trga dok se povik nije izgubio u škripi i buci tramvajskog prometa.