traže više novca

[VIDEO/FOTO] Dostavljačima Wolta prekipjelo, pogledajte kako izgleda njihov prosvjed u Zagrebu

14.02.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Dostavljači Wolta prosvjeduju danas u Zagrebu, a organizator prosvjeda je Inicijativa dostavljača Wolta. Okupili su se na šljunčanom parkingu Zagrebačkog velesajma, otkud će u povorci krenuti prema Kuzminečkoj ulici, gdje se nalazi sjedište kompanije. Dostavljači smatraju da su im uskraćena radnička i materijalna prava, a prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje nezadovoljstvo i probleme te dogovoriti pregovore s tvrtkom

Silvio Šimić iz Inicijative vjeruje da će pregovori uroditi nekim plodom. 'Prije svega tražimo da izađu pred nas i da počnemo pregovore za sve što se događalo dosad i pogotovo što će biti nakon 1. ožujka, kad stupa na snagu zakon o platformskom radu. Želimo da se naš glas čuje i da možemo pregovarati o poboljšanjima uvjeta kako ovaj dio tržišta ne bi doživio kolaps', rekao je Šimić za N1.

Tvrdi da će voltovci izgubiti čak trećinu zarade. 'A sigurno barem i jedan do dva dana rada jer će se sada moći raditi 40 sati, a neki su radili mnogo više. Sad ćemo biti ograničeni vremenski. S druge strane od 1. ožujka morat ćemo doprinose plaćati iz svog džepa, a ostat ćemo i dalje nezaštićeni kao danas. U zadnje vrijeme je i pala naknada dostave, što vidimo kao obezvređenje našeg rada koji nije lak i koji je rizičan. Zato tražimo određene promjene.'

  • +2
Prosvjed dostavljača Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ističe da je najveći problem posredničkih tvrtki to da zaposlenici uz doprinose i druge troškove moraju plaćati provizije, a one nisu male.

'A s druge strane ne dobivamo ništa, zauzvrat nemamo praktički nikakvu zaštitu. Nisu zadovoljni ovim našim prosvjedom, dobili smo čak i neke, neću reći prijetnje, ali im nije bilo drago što idemo u ovakve akcije. Za agregatore govorim. Dostavljači iz Inicijative danas neće raditi, a pozivamo i druge da nam se pridruže', rekao je Šimić.

Prosvjed dostavljača Wolta Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL