loša vremena

Ford u iduće tri godine u Europi daje 3800 otkaza, uskoro će prodavati samo električna vozila

14.02.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Američki proizvođač automobila Ford objavio je u utorak da u iduće tri godine planira ugasiti 3.800 inženjerskih i administrativnih poslova u Europi zbog rastućih troškova i potrebe za ekonomičnijom strukturom u prijelazu na električna vozila. Otprilike 2.300 radnih mjesta bit će ugašeno u Njemačkoj, u pogonima u Koelnu i Aachenu, 1.300 u Velikoj Britaniji i 200 u ostatku Europe, objavila je tvrtka.

Dodaju da smanjenje broja zaposlenih namjeravaju postići kroz programe dobrovoljnog odlaska. Sindikati su krajem siječnja rekli da najgori mogući scenarij predviđa gašenje 2.500 radnih mjesta u Europi, podsjeća Reuters.

Ford će u Europi zadržati oko 3.400 inženjera koji će raditi na osnovnoj američkoj tehnologiji i prilagoditi je europskim kupcima, rekao je u razgovoru s novinarima šef Fordova europskog odjela putničkih električnih vozila (EV) i njemačkog ogranka Martin Sander.

"Napuštanje motora s unutarnjim izgaranjem znači znatno manje posla na pogonskim sklopovima. Prelazimo u svijet s manje globalnih platformi gdje je potrebno manje inženjerskog rada pa moramo provesti prilagodbe", rekao je Sander.

Fordova strategija elektrifikacije nije se promijenila, naglasio je Sander, potvrdivši da do 2035. planiraju u Europi prodavati samo električna vozila.

  • +32
Ford se vraća u Formulu 1 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Do kraja ove godine Ford bi u Europi trebao lansirati svoje prvo električno vozilo, razvijeno na Volkswagenovoj MEB platformi, i razmatra mogućnost preseljenja svoje platforme na Stari kontinent, vjerojatno u tvornicu u španjolskoj Valenciji, dodao je Sander.

"Pripremamo našu organizaciju za tržišnu utrku i pobjedu u regiji koja se suočava s nezapamćenim gospodarskim i geopolitičkim izazovima", poručio je.