UGOSTITELJI ZADOVOLJNI

Fiskalne blagajne rade bez greške

02.01.2013 u 17:51

Bionic
Reading

Fiskalizacija u ugostiteljstvu teče bez problema i zastoja, ocjenjuju čelni ljudi Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) Ante Mihić i Udruge restoratera Hrvatske Miroslav Folnegović koji procjenjuju i da je novogodišnji promet u ugostiteljstvu bio očekivan odnosno sličan ili i nešto slabiji od lanjskog

Naglasivši da sustav fiskalizacije u ugostiteljskim objektima, koliko je čuo od kolega s terena, normalno funkcionira, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Mihić napominje i da su mu tek rijetki javljali o zastojima i to vrlo kratkim, gotovo nebitnim

Od 16 tisuća ugostitelja-obrtnika, članova Ceha, većina ih je koji rade uzela certifikate, uređaje (blagajne) i softver za fiskalizaciju te ih već uspješno primjenjuje, a oni koji to još nisu jer s poslovanjem kreću sezonski, od travnja ili svibnja, na to se pripremaju, ističe Mihić.

Zastoje u tom sustavu ne očekuje ni kasnije pa ni početkom ljeta i 'jače' sezone s dolaskom većeg broja turista i gostiju, vjerujući da je sustav kvalitetan i 'protočan'.

Sustav fiskalizacije radi bez zastoja, od početka rada 27. prosinca 2012. do danas do 10,00 sati taj sustav zaprimio je nešto više od 5,1 milijun zapisa za račun od 7.502 različitih OIB-a te oko 40 tisuća zapisa poslovnih prostora od 7.960 različitih OIB-a, objavila je Porezna uprava na svojim je web stranicama.

Tijekom 1. siječnja od 00,00 sati do 2. siječnja do 10,00 sati sustav je zaprimio 1,14 milijuna zapisa za račun od 6.842 različitih OIB-a te 8.724 zapisa poslovnih prostora od 2.886 različitih OIB-a.

Iz Porezne uprave naglašavaju da od samog početka produkcijskog rada (od 27. prosinca, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije) do danas nije bilo niti jednog prekida u radu sustava, niti je sustav radio otežano na bilo koji način.