ZAPELI PREGOVORI

Fiat odgodio preuzimanje Zastave

10.11.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Potpisivanje dodatka ugovora između srpske vlade i Fiata o preuzimanju kragujevačke Zastave odgođeno je do daljnjega, jer Talijani nisu dostavili poslovni plan za novu kompaniju, tvrde vladini izvori. Sindikati ne vjeruju da je to razlog odgode preuzimanje sumnjajući da Talijani nemaju ili još ne žele uplatiti 100 milijuna eura osnivačkog kapitala

U srpskom Ministarstvu ekonomije kažu da je aneks ugovora završen, ali da Vlada čeka da Fiat završi i dostavi biznis plan nove kompanije, iz kojeg će se, između ostalog, vidjeti koliko će se automobila godišnje proizvoditi u Kragujevcu, koje klase će biti ta vozila i na kojim inozemnim tržištima će se prodavati.

'Aneks ugovora s Fiatom bit će potpisan narednih tjedana. U poslovnom aranžmanu s Talijanima nema nikakvih komplikacija ni problema', kažu u Ministarstvu ekonomije.

Oni tvrde da će Fiat uskoro uplatiti prvih 100 milijuna eura od planirane investicije. Naredna godina će, dodaju, biti godina instaliranja opreme, izgradnje nove tvornice, odnosno pripreme za proizvodnju prvog novog modela u kragujevačkoj kompaniji, koja bi trebalo startati početkom 2011. godine.

Sindikalci tvornice automobila kažu da su tijekom vikenda neslužbeno čuli da aneks neće biti potpisan i da se verifikacija tog dokumenta odlaže na neodređeni rok.

'Počeli smo se raspitivati i neslužbeno nam je, putem naših veza u Vladi, rečeno da se potpisivanje ponovo odlaže, jer Talijani nisu dostavili plan. Možda je to razlog, ali ja ipak mislim da Talijani i dalje nemaju ili još ne žele uplatiti 100 milijuna eura osnivačkog kapitala, što je uvjet za preuzimanje naše tvornice', kaže potpredsjednik Sindikata Fabrike automobila Zoran Marković