EOS Matrix

Evo tko stoji iza tvrtke za naplatu dugova kojoj je odrezana rekordna kazna

06.10.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Tvrtki za naplatu potraživanja EOS Matrix odrezana je kazna od čak 5,47 milijuna eura. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kaznila je tu tvrtku zbog niza povreda Opće uredbe o zaštiti podataka

Paprena kazna AZOP-a došla je nakon što su mediji otkrili da je iz EOS Matrixa procurio 181.641 povjerljiv podatak fizičkih osoba, među kojima su bili i podaci tristotinjak maloljetnika. Iz AZOP-a su naveli da su 22. ožujka zaprimili anonimnu predstavku u kojoj se navodi da je došlo do neovlaštene obrade većeg broja osobnih podataka fizičkih osoba (dužnika) u tvrtki EOS Matrix.

Kako dodaju, predstavci je priložen USB stick, na kojem se nalazi 181.641 osobni podatak fizičkih osoba koje su imale nepodmireno dugovanje prema inicijalnim vjerovnicima, a koje je temeljem ugovora o cesiji otkupilo društvo EOS Matrix.

Isto tako, u predstavci je navedeno da se u bazi podataka nalaze i 294 fizičke osobe koje su u vremenu sastavljanja baze podataka bile maloljetne. Nakon zaprimljene prijave AZOP je proveo nadzor nad EOS Matrixom, tijekom kojeg su utvrdili brojne propuste koje je učinila tvrtka za utjerivanje dugova. Iz EOS Matrixa, koji vodi generalna direktorica Barbara Cerinski, na optužbe AZOP-a odgovorili su posebnim priopćenjem, u kojem su odbacili mogućnost neovlaštenog iznošenja osobnih podataka iz njihove baze.

'Nakon detaljnog razmatranja AZOP-ovog rješenja, namjeravamo iskoristiti sve pravne lijekove koje imamo na raspolaganju radi zaštite vlastitih legitimnih interesa te poduzeti sve ostale pravne radnje u cilju očuvanja svojih prava, zaštite reputacije društva i svih naših dionika', poručili su iz EOS Matrixa.

  • +2
Euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Agencija za naplatu potraživanja EOS Matrix osnovana je 2008. godine. Dio je njemačke grupacije EOS, a koja se od 70-ih godina bavi otkupom i naplatom dugova. Prisutna je u 24 zemlje, većinom u Europi, s time da radi i u SAD-u i Kanadi. Grupacija zapošljava gotovo 8000 ljudi, a godišnji prihod joj je veći od 800 milijuna eura.

Vlasnik EOS-a je još veći poslovni konglomerat, OTTO grupa, čije je poslovanje razgranato na bankarstvo, komunalne usluge, nekretnine i e-trgovinu. Njezini prošlogodišnji prihodi iznosili su oko 16 milijardi eura. Hrvatski EOX Matrix spada među tri najveće domaće agencije za naplatu potraživanja, uz B2 Kapital i APS Croatia.

Prošlu godinu tvrtka EOS Matrix završila je sa 72,44 milijuna eura prihoda i 13,79 milijuna eura dobiti. Agencija zapošljava oko 300 djelatnika, čija je prosječna plaća 1195 eura. Njezina sestrinska tvrtka EOS nekretnine, koja kupuje nekretnine uglavnom na javnim dražbama, lani je imala 5,13 milijuna eura prometa i 955.521 euro dobiti.