CRNE PROGNOZE

Eurozona je pred raspadom?

hrpa eura eurozona

hrpa eura eurozona

Izvor: Reuters / Autor: Andrea Comas

Većina svjetskih investitora u Bloombergovoj anketi predviđa kako će neke članice morati napustiti europsku monetarnu zonu. Točnije, očekuju da će je u sljedećih pet godina barem jedna država napustiti. Rezultat je to sve jačeg pritiska na političare u eurozoni da pooštre svoj odgovor na dužničku krizu, prenosi Business.hr

Zanimljivo je da čak 11 posto ispitanika smatra da će neke države izići iz eurozone sljedeće godine. Upitani o tome koje bi to države mogle biti, ispitanici su bili podijeljeni između Portugala i Španjolske. Većina ih je uvjerena da su Grčka i Irska na dobrom putu da napuste eurozonu, i to zbog nemogućnosti vraćanja dugova. Nobelovac Nouriel Roubini na otvaranju Svjetskoga ekonomskog foruma u srijedu rekao je kako je situacija u prezaduženoj Europi najveći rizik za svjetsko gospodarstvo.

Takav pesimizam objašnjava inzistiranje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za prikupljanje gotovo bilijun dolara u Fond za pomoć, prenosi Business.hr.

'Problemi u Europi rješavali su se, ali samo s pomoću flastera. Nekoliko članica eurozone nije bilo dosljedno u tome, pa su si iskopali još dublje rupe', istaknuo je jedan od ispitanika u Bloombergovoj anketi.

Čak 48 posto ispitanika vjeruje da će Portugal bankrotirati u sljedećih 12 mjeseci, a dvije trećine anketiranih smatra da se to neće dogoditi Španjolskoj. Također, tri četvrtine ispitanih ne vjeruju u bankrot Italije.

Od tisuću ulagača i analitičara koji su sudjelovali u Bloombergovoj anketi, njih polovinu misli da će eurozona propasti. Većina ih očekuje propast u sljedećih pet godina, a prestalih 50 posto smatra da se to neće dogoditi jer je takav scenarij nezamisliv.

Kennet Broux, stariji ekonomist Llodysa, smatra da se eurozona kao najveće globalno tržište duga nikada neće raspasti jer je politička investicija u nju ionako prevelika. To se najbolje vidi i u izjavama Angele Merkel, koja je u srijedu u Davosu izjavila kako će sve dati da spasi zajedničku europsku valutu i monetarnu uniju.

Šef Europske središnje banke Jean-Claude Trichet pak ideju o odlasku neke od članica eurozone smatra 'apsurdnom hipotezom'.

S druge strane, bivši ekonomist MMF-a Simon Johnson kao najizgledniji scenariji vidi preživljavanje eurozone, ali uza znatno snažnije temelje i odlazak nekih članica, ponajprije Grčke, a možda i Portugala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi