opasan insekticid

Europu trese skandal sa zaraženim jajima. Istražili smo prijeti li epidemija Hrvatskoj

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 09.08.2017 18:10
  • Objavljeno 09.08.2017 u 16:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Golemi prehrambeni skandal trese zapadnu Europu. Iz prodaje su povučeni milijuni jaja sa skladišta u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj, a oko 300.000 kokoši u Nizozemskoj već je usmrćeno zbog otkrića da su tretirane insekticidom opasnim za zdravlje ljudi

Skandal se razotkrio nakon što je Europska komisija objavila da je krajem srpnja od Belgije dobila informaciju o velikoj količini kontaminiranih jaja. Najteže je pogođena Njemačka, gdje su kontaminirana jaja pronađena u 12 do 16 saveznih država. No zasad, srećom, nitko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema zbog konzumiranja zaraženih jaja.

Hrvatska agencija za hranu na svojim je internetskim stranicama nakon izbijanja skandala objavila informacije o spornom insekticidu – fipronilu, koji se koristi za borbu protiv buha, krpelja i grinja. Napominju kako za Hrvatsku prijetnje nema, jer se jaja iz Nizozemske ne uvoze. 

'U Hrvatsku se ne uvoze jaja iz Nizozemske, pa samim time nema niti opasnosti za naše građane. Ipak, zbog interesa javnosti objavili smo set informacija o fipronilu, kao i rezultate procjene koju je napravio BfR na našoj web stranici', poručili su tportalu. 

Pozivaju se i na Njemački institut za procjenu rizika (BfR) koji navodi kako u slučaju prevelike konzumacije odmah ne dolazi do štetnog utjecaja na zdravlje, no prema trenutnim znanstvenim spoznajama, ukazuje na mogućnost povećanog rizika za zdravlje ljudi.

Isti institut napominje kako su najugroženija mala djeca. Primjerice, kada bi dijete tjelesne mase deset kilograma u jednom danu pojelo dva jaja s količinom od 1,2 mg/kg fipronila (što je najviša zabilježena koncentracija), mogli bi postojati rizici za zdravlje.

epidemija je prošla

Gdje je nestala salmonela?

Tijekom afere sa salmonelom koja je tresla Hrvatsku potkraj studenoga i početkom prosinca prošle godine građani su svakodnevno iz Ministarstva poljoprivrede, dobivali obavijesti o mesnim proizvodima i jajima povučenim s polica. Na stup srama su zbog distribucije zdravstveno upitnog mesa i jaja pribijena zvučna imena velikih trgovačkih lanaca. Mediji i građani objave o povučenim proizvodima mogli su tada pratiti u rubrici 'Obavijesti za potrošače' koja vodi na internetsku stranicu Hrvatske agencije za hranu. Uvedena su i 24-satna dežurstva kako bi se podaci mogli ažurirati. Inspekcije su u međuvremenu postrožene, tako da su objave o salmoneli u jajima, piletini ili mljevenom mesu postale rijetkost.

'Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi', napominju u Agenciji no i pojašnjavaju kako nije riječ o mutagenom ili kancerogenom insekticidu.

Hrvatska agencija za hranu zaključuje kako kratkotrajna povećana izloženost fipronilu ne znači da konzumacija sporne hrane predstavlja rizik za zdravlje kod konzumenta. Svjetska zdravstvena organizacija fipronil u velikoj količini smatra umjereno toksičnim. 

Velika količina kontaminiranih jaja iz Nizozemske i Njemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. 

Zaraženih jaja zasad nema na hrvatskom tržištu

Zaraženih jaja zasad nema na hrvatskom tržištu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

 Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt u utorak je za televiziju ARD kazao da je slučaj kontaminiranosti jaja pesticidom koji nije dopušten u proizvodnji hrane za ljudsku konzumaciju zapravo kriminal. 

Trgovinski lanac Aldi maknuo je u petak iz prodaje jaja u trgovinama diljem Njemačke, nakon izbijanja skandala s jajima kontaminiranim pesticidom koji nije dopušten u proizvodnji hrane za ljudsku konzumaciju.

Aldi, koji u Njemačkoj radi u dvije skupine, Aldi Sjever i Aldi Jug, naveo je u izjavi da je uklanjanje jaja s polica mjera opreza kako bi se prema potrošačima postupalo jasno i transparentno, iako nema nikakvih dokaza da postoji kontaminacija u njihovoj proizvodnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!