udruge:

'Europskoj industriji treba 'fizička' opskrba plinom po povoljnim cijenama'

16.09.2022 u 15:36

Bionic
Reading

Predložene krizne mjere Europske komisije neće spasiti velike industrijske potrošače od pogubnog utjecaja visokih cijena plina, upozorile su udruge, tražeći 'fizičku opskrbu plinom po konkurentnim cijenama'

Europska komisija predložila je u srijedu smanjenje potrošnje električne energije i uvođenje poreza na ekstra profit energetskih tvrtki koji bi, procjenjuju u Bruxellesu, trebao vladama osigurati oko 140 milijardi eura prihoda za pomoć poduzećima i kućanstvima u energetskoj krizi. 'Te mjere nisu dovoljne i neće spastiti aluminijsku industriju koja koristi puno energije od dodatnog smanjenja proizvodnje, gubitka radnih mjesta i mogućeg potpunog sloma', poručila je u petak udruga European Aluminium.

Proizvođači aluminija pozvali su ministre energetike EU-a da na sastanku krajem mjeseca poduzmu 'dodatne mjere', u prvom redu kako bi obuzdali visoke cijene plina koje su glavni pokretač skoka cijena električne energije. Primjedbe imaju i u industriji umjetnih gnojiva i čelika. 'Da bi europski proizvođači gnojiva ponovo pokrenuli proizvodnju, potrebna nam je fizička opskrba plinom po konkurentnim cijenama', nadovezao se generalni direktor Fertilizers Europe Jacob Hansen. Udruga je pozvala na 'daljnje korake' usmjerene na tržište plina.

  • +5
Plinovod u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Otprilike 70 posto europske proizvodnje amonijaka zaustavljeno je od kolovoza zbog snažnog cijena plina, poručili su. Plin je ključni sastojak u aktualnoj proizvodnji amonijaka. I udruga europskih proizvođača čelika Eurofer upozorava da planovi EU-a 'ne osiguravaju opskrbu energijom po prihvatljivim cijenama' i male su šanse da će spriječiti smanjenje proizvodnje i privremena otpuštanja u sektoru.

Glasnogovornik Europske komisije nije želio komentirati reakcije, rekavši tek da je Bruxelles već izložio brojne mjere koje bi trebale pomoći s visokim cijenama energije. 'Radimo na novim olakšicama koje bi trebale poduprijeti likvidnost kompanija i na prijedlozima o državnim potporam'a, dodao je.