UNATOČ INFLACIJI I TROŠKOVIMA

Europski turizam u zamahu: Ove destinacije omiljene su američkim gostima

11.07.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Putovanja po Europi su ove godine u porastu zbog velike potražnje te se unatoč inflaciji i rastućim troškovima putovanja i u ljetu očekuje nastavak oporavka europskog turizma koji je do kraja lipnja dosegnuo oko 95 posto međunarodnih turističkih dolazaka iz 2019., pokazuje izvješće Europske komisije za putovanja (ETC)

Izvješće pod nazivom 'Europski turizam: Trendovi i izgledi' za drugi kvartal 2023. ETC je objavio u utorak, analizirajući najnovija turistička i makroekonomska kretanja u Europi, uključujući zračni promet, cijene, odaziv sa tržišta i drugo.

Europski turizam je u zamahu unatoč gospodarskim preprekama, inflaciji i rastu putnih troškova koji opterećuju novčanike potrošača, te je 'putna potrošnja' još uvijek ispred nekih drugih troškova, kažu iz ETC-a. Iznose i da najnoviji dostupni podaci pokazuju kako je četvrtina ili oko 25 posto europskih odredišta premašilo već do kraja lipnja razine dolazaka stranih turista prije pandemije.

'Ohrabrujuće je vidjeti pozitivan oporavak međunarodnih turističkih dolazaka u Europi u prvoj polovici 2023. S tim u vezi, europska odredišta moraju biti spremna za učinkovito upravljanje povećanom potražnjom i povratkom turista', poručio je uz izvješće predsjednik ETC-a Miguel Sanz.

Smatra i da turističke strategije moraju obuhvatiti disperziju putovanja kako bi se odredišta podržala u rješavanju problema prenapučenosti (overtourism), uz istovremeno širenje ideje dobrobiti turizma za manje turistički posjećena područja.

Zračni promet u porastu

Porastima u europskom turizmu pridonosi i zračni promet, iz kojeg se najavljuje i pozitivan zaokret u vrhuncu sezone (ljeto), s time da se njegov obujam, po podacima ETC-a, već sredinom lipnja približio razinama prije pandemije.

To pripisuju povećanim kapacitetima zračnih linija kod europskih i izvaneuropskih zračnih prijevoznika, koji će letjeti u ljetnim mjesecima, čime se i europski raspored letova vraća na razinu prije pandemije, s planiranim kapacitetom od 96 posto ovog ljeta.

'Vidjet će se hoće li kapacitet zračnih linija ovoga ljeta zadovoljiti potražnju, iako trenutni rasporedi pokazuju da će to biti dovoljno. Ipak, potencijalni poremećaji zbog štrajkova u zrakoplovstvu, manjka radne snage i zatvaranja zračnog prostora povezanog s ratom još uvijek predstavljaju veliku neizvjesnost za sektor', ističu iz ETC-a.

  • +2
Turisti Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Briga oko cijena

Iako je potražnja turista za Europom velika, ipak se mnogi u odabiru putovanja i destinacija za odmore vode cijenama, s obzirom da slabiji ekonomski uvjeti pritišću proračune putnika. 'Financije kućanstava i diskrecijska potrošnja ostat će napeti u vrhuncu sezone putovanja u Europi (od lipnja do kolovoza), ali to ne bi trebalo poremetiti ukupni oporavak turizma', dodaju iz ETC-a.

Uzimajući sve u obzir, ne treba se čuditi da ta 'osjetljivost' na cijene pogoduje destinacijama koje nude veću vrijednost za novac, u čemu su se primjerice do svibnja izdvojili s dobrim rezultatima Srbija, Bugarska, Crna Gora i Turska.

Snaga tržišta SAD-a

U ETC-u očekuju da će turisti iz SAD-a iskoristiti prednosti povoljnih deviznih tečajeva i pridonijeti svojim dolascima u Europu oporavku mnogih europskih destinacija ovog ljeta, što potvrđuju i podacima da je 52 posto destinacija ove godine već premašilo razine turističkih dolazaka iz SAD-a prije pandemije.

S dolascima turista s američkog tržišta, po podacima ETC-a. prednjače ove godine odredišta južnog Mediterana, poput Portugala, Turske i Crne Gore, koji su zabilježili i značajan rast dolazaka s tog tržišta, dok u istočnoj Europi u tome 'vode' Latvija i Poljska, što objašnjavaju posjećivanjem prijatelja i rođaka iz latvijske dijaspore koji žive izvan Europe, te novinarima koji izvještavaju o ruskom ratu u Ukrajini i priljevu volontera i vojnog osoblja a koji borave u Poljskoj.