ANALIZA SAXO BANKE

Europske tvrtke sustižu američku konkurenciju

06.02.2017 u 22:50

Bionic
Reading

Globalni ulagači sve su optimističniji s predviđanjima za započetu godinu kako pristižu pozitivne brojke za poslovne rezultate najvećih svjetskih tvrtki, za četvrti kvartal prošle godine. Naime, ovaj će tjedan biti najužurbaniji u sezoni objave redovitih izvješća, s više od 350 kompanija od njih 1200 najvećih koje će izaći sa svojim ostvarenjima u posljednjem tromjesečju 2016. godine. Dosadašnji podaci pokazuju da su tvrtke u SAD-u ostvarile rast, a čini se da ista, lijepa sudbina, čeka i one europske, poručuje Peter Garnry, rukovoditelj za strategiju trgovanja dionicama u Saxo banci

'Već smo mogli naslutiti da će posljednje tromjesečje obilježiti rast, nakon nepovoljnih tržišnih kretanja u posljednje dvije godine zbog jačeg dolara i nižih cijena na robnim tržištima. Iako su se dobit i prihodi tvrtki u SAD-u tijekom 2016. godine oporavili, neka predviđanja govore da se idućih godinu dana očekuje daljnji rast pa bi tako zarada po dionici mogla porasti za 20,4 posto, a prihod po dionici 8,1 posto', kaže Garnry i napominje da su ta predviđanja pomalo nerealna, osim ako cijene na robnim tržištima ne nastave rasti, pa je ipak veća vjerojatnost da će doći od četiri do šest posto rasta prihoda u 2017. godini.

Nadalje, takav trend koji vlada među tvrtkama u SAD-u, vrijedi i za Europu, iako je rast manji, pa tako 12-mjesečni rast prihoda u Europi i dalje iznosi negativnih dva posto u odnosu na godinu prije, ali takvo će se okružje vrlo brzo poboljšati, smatra Garnry i za primjer Bank of Italy i njezin mjerač BDP-a koji u stvarnom vremenu prati stanje u eurozoni i koji je u siječnju iznosio 2,75 posto na godišnjoj razini, odnosno bio je viši za 1,1 posto u odnosu na svibanj 2016. godine.

Sve u svemu, gospodarski će se rast nastaviti i europske tvrtke bi u 2017. mogle zabilježiti pozitivan rast prihoda, a također i rast EBITDA pa bi tako 2017. mogla biti prva godina potpunog pozitivnog EBITDA rasta još od 2011., zaključuje rukovoditelj za strategiju trgovanja dionicama u danskoj investicijskoj banci.

Tri najvažnije tvrtke čiji se rezultati očekuju ovaj tjedan su Rio Tinto, NVIDIA i BNP Paribas.

Rio Tinto će u srijedu objaviti svoje poslovne rezultate za drugu polovicu godine, a s obzirom da ključni pokazatelji ukazuju na daljnji oporavak globalne rudarske industrije i kineski rast, analitičari očekuju da će zarada po dionici iznositi 1,79 dolara što bi bio stopostotni rast u odnosu na godinu prije i prihod od 18,7 milijardi dolara, što bi ujedno bio porast za 11 posto u odnosu na godinu prije. Naime, 42 posto prihoda tvrtke Rio Tinto dolazi iz željezne rude, a 28 posto od aluminija, dok preostalih 13 posto dolazi iz bakra, deset posto iz dijamanata i minerala, a sedam posto iz energije, što ga čini najraznolikijom globalnom rudarskom tvrtkom, a samim time i važnim pokazateljem za globalna gospodarska predviđanja.

Nadalje, NVIDIA će svoje poslovne rezultate objaviti u četvrtak, a radi se o kompaniji koja je iznimno zanimljiva jer prati trendove samovozećih automobila, umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti, podatkovnog centra i igara, očekuje se da će njezina zarada po dionici iznositi 0,94 dolara što bi bio 80-postotni rast u odnosu na godinu prije, i prihod od 2,1 milijardi dolara, odnosno 50-postotni rast u odnosu na godinu prije.

BNP Paribas će svoje poslovne rezultate za četvrti kvartal objaviti u utorak, a analitičari očekuju da će zarada po dionici iznositi 1,38 eura, što bi bio devet-postotni rast u odnosu na godinu prije, i prihod od 7,7 milijardi eura, odnosno jednopostotni rast u odnosu na godinu prije. S obzirom na rezultate drugih tvrtki iz europske financijske industrije, očekujemo dobre rezultate zahvaljujući nižim naknadama na kredite, snažnijoj potražnji za kreditima te povećanim aktivnostima klijenata u sektorima za tržište kapitala.

Sve u svemu, financijski sektor je imao dobre poslovne rezultate u posljednjem kvartalu 2016. i nadmašio je očekivanja, a s obzirom na snažne pokretače, očekujemo da će u tom smjeru nastaviti i u 2017. godini.