550 milijuna eura kredita

Europska komisija odobrila njemačku pomoć avioprijevozniku

27.04.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila 550 milijuna eura kredita koji je Njemačka odobrila zrakoplovnoj kompaniji Condor, kazala je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager

Cilj je paketa pomoći sanirati dio štete koju je Condor pretrpio zbog pandemije koronavirusa, objasnila je Vestager.

„Radimo sa zemljama članicama na pronalaženju provedivih rješenja za podršku tvrtkama u ovim teškim vremenima“, dodala je europska povjerenica.

Nakon prošlogodišnjeg kraha matične tvrtke Thomas Cook Condor je trebala kupiti poljska zrakoplovna kompanija LOT ali je dogovor propao zbog globalne zdravstvene koronakrize. LOT je odustao od kupnje zbog vlastitih problema.

Condorova je niša prijevoz do turističkih odredišta a zrakoplovni je sektor trenutno teško pogođen pandemijom zbog koje su zrakoplovi prizemljeni a potražnja za putovanjima drastično je pala.

Njemačka vlada i savezna država Hessen, u kojoj je Condorovo sjedište, odobrile su nisko budžetnom prijevozniku zajam od 550 milijuna eura.

Europska je komisija regulator državne pomoći i vodi računa o tome da poticaji koje zemlje odobravaju pojedinim kompanijama ne narušavaju pretjerano ravnopravnu tržišnu utakmicu. Trenutno su ti propisi ublaženi zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija, podsjeća dpa.