U SKLADU SA SMJERNICAMA

Europska komisija odobrila državnu potporu za HŽ Cargo

21.06.2017 u 20:55

Bionic
Reading

Europska komisija odobrila je državnu potporu u iznosu od 975 milijuna kuna (približno 129,5 milijuna EUR), koju je Hrvatska dodijelila poduzeću HŽ Cargo, željezničkom prijevozniku tereta u vlasništvu države. HŽ Cargo se zbog prezaduženosti nalazio u financijskim poteškoćama.

U svibnju 2015. Hrvatska je odlučila otpisati dug poduzeća HŽ Cargo državi njegovim pretvaranjem u kapital. Takav otpis duga predstavlja državnu potporu jer je na taj način poduzeće HŽ Cargo oslobođeno obveze otplate duga, što se ne bi moglo ostvariti na tržištu. Komisija je međutim utvrdila da je ta potpora u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama jer ispunjuje kriterije iz Smjernica o državnoj potpori za željeznice koje je Komisija objavila 2008.

To je osobito zato jer je otpisani dug nastao prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u srpnju 2013. i bio je izravno povezan s prijevoznim djelatnostima poduzeća HŽ Cargo. Osim toga poduzeće je bilo prekomjerno zaduženo zbog čega dobro financijsko upravljanje nije bilo moguće. Konačno, potpora je bila potrebna kako bi se riješile financijske poteškoće poduzeća HŽ Cargo, a njome se nije narušilo učinkovito tržišno natjecanje, navodi se u objavi Europske komisije.