KUNA TONE

Euro na najvišoj razni u zadnjih sedam godina

Europska unija euro euri eurozona

Europska unija euro euri eurozona

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od subote, iznosi 7,580726 kuna. Euro je iznad 7,58 kuna zadnji puta bi na tečajnoj listi od 11. siječnja 2005. kada je iznosio 7,583136 kuna

U odnosu na kraj prošloga tjedna, odnosno petak, kuna je prema euru oslabila za 0,25 posto.

Radi stabiliziranja tečaja kune prema euru Savjet Hrvatske narodne banke jučer je donio odluku o povećanju stope obvezne pričuve banaka s 14 na 15 posto, čime će HNB iz bankovnog sustava povući oko 3,1 milijardu kuna.

Povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno zaustavljanja deprecijacijskih pritisaka, a izvanredni obračun, već danas, 27. siječnja, uvodi kako bi učinci povećanja stope što prije utjecali na stabilizaciju tečaja.

Iz HNB su istaknuli kako će i dalje pratiti kretanja na novčanom i deviznom tržištu, te - ukoliko ocijene potrebnim - poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima.

Kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a oslabila i prema američkom dolaru i švicarskom franku, i to za 0,16 posto, a prema britanskoj funti za 0,25 posto.

Na tjednoj je razini kuna oslabila prema švicarskom franku za 0,29 posto pa srednji tečaj švicarca na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,279594 kune.

Istodobno je američki dolar na tjednoj razini oslabio prema kuni za 1,65 posto, na 5,761306 kuna po srednjem tečaju, a vrijednost britanske funte pala je za 0,03 posto te njen srednji tečaj iznosi 9,053775 kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi