Zapljena imovine

EU zamrznuo 10 milijardi eura kapitala ruskih oligarha, novac će se potrošiti na obnovu Ukrajine?

25.05.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Europska unija dosad je zamrznula 10 milijardi eura kapitala ruskih oligarha, a sada ima pristup sve većoj količini ruskog novca. U Europskoj uniji stoga se postavlja pitanje može li zamrznuta imovina ruskih oligarha pomoći saniranju štete u Ukrajini nastale uslijed ruske invazije

Prema podacima Europske komisije, ruski milijarderi izgubili su pristup luksuznim jahtama, nekretninama i ostaloj imovini, sveukupno vrijedne gotovo 10 milijardi dolara, otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Europska komisija danas će predstaviti prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti konfiskaciju zamrznutog novca. Tim bi se novcem onda mogla financirati obnova Ukrajine, piše Spiegel.de.

Od početka napada na Ukrajinu Europska unija je brojnim ruskim oligarsima uvela sankcije jer ih se optuživalo za bliske veze s Kremljem zbog kojih su u velikoj mjeri profitirali. Početkom ožujka osnovana je specijalna jedinica EU-a s ciljem bolje suradnje zemalja članica kako bi se ušlo u trag imovini oligarha. Mjesec kasnije povukla se prva bilanca, a zemlje članice su do tog trenutka zamrznule imovinu u vrijednosti od 29,5 milijardi eura, od čega 6,7 milijardi eura otpada na imovinu ruskih oligarha. Tom iznosu pridodana je zamrznuta imovina Ruske središnje banke.

Njemački ministar financija Christian Lindner (FDP) izjavio je da je Njemačka otvorena za raspravu o korištenju zaplijenjene ruske imovine za obnovu Ukrajine. Međutim, naglasio je, treba razlikovati državni novac, u ovom slučaju novac Ruske središnje banke, i privatni novac. Njemačka može, prema njegovim riječima, u ovom trenutku jamčiti samo za privatnu imovinu.