carinski sukob

EU priprema protuudar u sporu sa SAD-om oko subvencija za Airbus

09.04.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Europska unija počela je pripremati recipročne mjere kojima će odgovoriti na američke subvencije proizvođaču zrakoplova Boeingu, kazao je u utorak neimenovani europski dužnosnik nakon američke najave carina na niz europskih proizvoda, uključujući letjelice

Američki predstavnik za trgovinu predložio je u ponedjeljak uvođenje carina na niz proizvoda iz Europske unije, u rasponu od komercijalnih zrakoplova i dijelova za zrakoplove do mliječnih proizvoda i vina.

Kao razlog Robert Lighthizer naveo je europske subvencije Airbusu.

Izvor u Europskoj komisiji izjavio je danas za Reuters da su predložene američke recipročne mjere 'uvelike pretjerane', upozoravajući da njihovu vrijednost može odrediti samo arbitar Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

'Bliži se također odluka o pravima Europske unije na recipročne mjere u paralelnom sporu oko subvencija Boeingu i EU će zatražiti od arbitra WTO-a da ih utvrdi', kazao je izvor u Komisiji.

Sukob SAD-a i EU-a oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbusu i Boeingu otegnuo se na 15 godina i bliži se vrhuncu. Bruxelles i Washington optužuju se međusobno za nepropisno subvencioniranje kompanija a predmet sukoba visina je isplaćenih iznosa i provedba presuda WTO-a.

Prošle je godine WTO presudio da Europska unija nije u potpunosti ukinula nepropisne subvencije za Airbusove programe A350 i A380.

  • +18
Airbus A380 Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

U međuvremenu je pokrenut postupak arbitraže u kojem bi se trebala utvrditi vrijednost recipročnih mjera.

Iz Airbusa su poručili da su poduzeli mjere kako bi riješili 'relativno nevažne' preostale elemente vezane za dobivene subvencije.

Danas su istaknuli da ne vide pravnu osnovu za američko uvođenje carina, upozoravajući na opasnost zaoštravanja transatlantskih trgovinskih napetosti.

SAD je već najavio carine na uvoz europskog čelika i aluminija a američki predsjednik Donald Trump u više je navrata zaprijetio i carinama na uvoz automobila iz Europske unije.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je danas na konferenciji za novinare da dvije strane moraju sporazumno riješiti spor.

'S obzirom na to u kakvom je stanju svjetsko gospodarstvo, mislim da si ne možemo priuštiti trgovinski sukob čak i kada su u pitanju konkretni problemi u zrakoplovnoj industriji u SAD-u i Europi', kazao je Le Maire.

Agencija Moody's objavila je danas da potencijalne američke carine na uvoz automobila i automobilskih dijelova predstavljaju značajan rizik za svjetski gospodarski rast i da će zakočiti aktivnosti ponajprije u Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji.