ZABRINUTOST ZA OPSKBU

EU-ov embargo i ukidanje lockdowna u Kini podigli cijene nafte prema 117 dolara

01.06.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 117 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu iz Rusije nakon dogovora EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i ukidanjem lockdowna u Šangaju

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u kolovozu porasla 1,30 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 116,90 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu dva dolara.

Ugovori s rokovima isporuke u srpnju istekli su u utorak, zaključivši trgovinu u plusu 1,17 dolara, na 122,84 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni, od 115,72 dolara.

Raspoloženje na tržištu i danas je obilježio dogovor čelnika EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima. Dogovoreno je da će članice EU-a do kraja godine u potpunosti zabraniti uvoz 90 posto ruske nafte. Uvoz derivata trebao bi biti potpuno obustavljen u roku od osam mjeseci.

Embargo ne obuhvaća uvoz ruske nafte cjevovodima, čime je napravljen ustupak Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, zemljama koje nemaju izlaz na more.

Iako europska zabrana potpiruje zabrinutost za opskrbu iz Rusije, neki analitičari smatraju da neće na dulji rok značajnije naškoditi ruskom izvozu.

„Ostajemo pri stajalištu da će Rusija, s vremenom, uspjeti preusmjeriti većinu izvoza i ograničiti maksimalan utjecaj na rusku proizvodnju na 1,5 milijuna barela dnevno”, procjenjuju u američkoj investicijskoj banci JP Morgan.

Izvori su Reutersu rekli da ruske naftne tvrtke na čelu s Rosneftom u lipnju planiraju ponovno otvoriti bušotine zatvorene zbog zapadnih sankcija.

Potporu cijenama pružilo je i današnje ukidanje lockdowna u Šangaju, što će značiti i snažniju kinesku potražnju za gorivom.

Značajniji rast zakočila su pak medijska izvješšća da neki proizvođači razmatraju mogućnost suspenzije ruskog sudjelovanja u kreiranju proizvodne politike Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, budući da bi takav potez rezultirao većom opskrbom.

Iako nitko nije formalno zatražio da članice OPEC-a proizvode više nafte kako bi nadoknadile potencijalni gubitak ruske nafte, neke zemlje Perzijskog zaljeva počele su planirati povećanje proizvodnje u idućim mjesecima, izvijestio je Wall Street Journal, citirajući delegate OPEC-a.

Redovni sastanak naftnog kartela o proizvodnoj politici zakazan je za četvrtak.

Kočnica cijenama bio je i podatak vlade u Washingtonu da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u u ožujku porasla više od tri posto, dosegnuvši najvišu razinu od studenog, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 122,94 dolar, što znači da je poskupio 2,93 dolara u odnosu na protekli radni dan.