NEDOPUŠTENA SUBVENCIJA

EU kaznio MOL sa 112 milijuna eura

09.06.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Mađarska naftna kompanija MOL mora vratiti 112 milijuna eura pomoći koju je dobila od mađarske vlade u obliku sniženih naknada za vađenje sirovina, objavila je Europska komisija

U danas objavljenom priopćenju Komisija ističe da je toj tvrtki omogućena nepoštena prednost u odnosu na konkurenciju zahvaljujući sporazumu koji je sklopila s mađarskom vladom 2005.

Vlada je tada obećala da će do 2020. zadržati nepromijenjenom visinu naknade za iskop ugljikovodika na većini MOL-ovih polja, što je toj kompaniji omogućilo nepoštenu prednost kada su početkom 2008. dopunom zakona te naknade značajno povišene za sve druge kompanije.

Istraga je pokazala da je MOL ostvario financijsku korist, plaćajući niže naknade za vađenje nego njegovi konkurenti. Ovakva vrsta očigledno diskriminirajuće pomoći nije dopuštena prema propisima EU-a, kazao je dopredsjednik Europske komisije i povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia.

Komisija je u siječnju 2009. pokrenula proširenu istragu o navodnoj mađarskoj pomoći naftnoj i plinskoj tvrtki MOL. Izračuni su pokazali da je time MOL uštedio 112 milijuna eura, priopćeno je iz Bruxellesa. Ako Budimpešta ne zatraži povrat nezakonite pomoći, Komisija bi mogla prijaviti slučaj sudu.