18. svibnja

'ESG – Održiva budućnost': Konferencija koja donosi ključne odgovore koji tvrtke vode ka održivom razvoju

10.05.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Kako održivost postaje sve važniji segment za cjelokupno društvo, tako postaje sve važnija i za kompanije

Stoga se kao jedan od ključnih procesa u tom segmentu sve više nameće održivo financiranje koje podrazumijeva okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike prilikom donošenja odluka o ulaganju, pri čemu je fokus ulaganja na društvu i projektima koji će unaprjeđivati ili mijenjati postojeće poslovne modele s ciljem postizanja društveno odgovornog i održivog poslovanja. A kako ne bi sve stalno samo na usmenom poticaju, regulatori sve više razrađuju okvire kojima bi kompanije natjerale da doista počnu brinuti o okolišu i rade održivije, a to istovremeno otvara pitanje kako se pripremiti poslovanje za sve promjene koje dolaze, za nefinancijsko izvještavanje i nove direktive?

Upravo kako bi odgovorili na ova i mnoga povezana pitanja tjednik Lider 18.5. organizira konferenciju ESG – Održiva budućnost.

Regulatorni oblik

Naime, nakon što je 2018. nefinancijsko izvještavanje postalo obveza svih velikih kompanija, od 2024. godine postaje obveza i za male i srednje te sve financijske institucije i kompanije i bit će ključan preduvjet za financiranje projekata.

Također, Europska unija već je uspostavila je regulatorni okvir za ESG izvještavanje. Naime, Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) prihvaćena 10. studenog prošle godine, a njome se zahtijeva od svih velikih društva da redovito i transparentno objavljuju informacije o učincima svojih aktivnosti na okoliš i društvo te o rizicima održivosti kojima mogu biti izložene. Uvodi nekoliko važnih promjena po pitanju objavljivanja okolišnih, društvenih i upravljačkih informacija, a jedna od njih je da će obveznici svoje izvještaje morati sastavljati prema europskim standardima za izvještavanje o održivosti (ESRS).

Njome će biti obuhvaćeno oko 50 tisuća poduzeća, što je znatno više u odnosu na gotovo 12 tisuća poduzeća koji su obuhvaćeni prethodnom Direktivom o nefinancijskom izvješćivanju (NFRD), a prva izvješća o održivosti sastavljeni prema ESRS standardima biti će objavljeni u 2025. za financijsku godinu 2024.

Kako bi bolje razumjeli sve spomenute regulative i direktive koje će ući u dnevno poslovanje kompanija, na Liderovoj konferenciji će nam se pridružiti Ante Žigman, iz HANFA-e, i Vali Marszalek, iz Mazarsa. Žigman će tim povodom održati izlaganje 'Primjena Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), dok će Marszalek pričati o europskim standardima izvještavanja i održivosti (ESRS).

Također, na konferenciji će se održati i radionica 'Uloga compliancea u ESG-u', koju će voditi Lucia Ana Tomić, iz Wiener osiguranja VIG, te izlaganje 'Učinkovito korporativno upravljanje – preduvjet povjerenja i odgovornog poslovanja' Berislava Horvata, iz Hrvatske revizorska komora. Horvat će potom sudjelovati u panel raspravi u kojoj će mu pridružiti i Nataša Mikuš Žigman, iz Podravke, Viktor Pavlinić, iz HROK-e, te Siniša Petrović, a Pravnog fakulteta Zagreb.

Karla Grgić, iz Deloittea, će održati izlaganje 'Izrada strategije dekarbonizacije kroz primjenu science based target inicijative', na koje će se nadovezati panel diskusija u kojoj će sudjelovati Stjepan Roglić, iz Orbica, Dino Novosel, iz E.ONa Hrvatska, Iva Rogović Lekić, iz Marsha, te Matija Žulj, iz Agrivija.

Daria Mateljak, iz Hauska & Partnera, će održati izlaganje naziva 'Upravljanje društvenim utjecajima: izazovi i prilike kompanije' na koji se nastavlja panel rasprava u kojoj će sudjelovati Slađana Ćosić, iz EIB-a, Siniša Đuranović, iz Hrvatskog Telekoma, Nataša Novaković, iz HUP-a, te Mladen Peroš, iz AD Plastika.

Konferencija na kojoj ćemo dati odgovore na ključna pitanja koja tvrtke vode u smjeru održivog razvoja – poštujući sve aktualne uredbe, direktive i smjernice – održat će se 18.5. u Zagrebu u Kraš Auditoriumu. Detaljan program i link za prijavu možete pronaći našoj web stranici.

Sudjelovanjem u programu ESG konferencije ovlašteni revizori ostvaruju jedan (1) bod stalnog stručnog usavršavanja s područja revizije. Kako bi ostvarili bodove stalnog stručnog usavršavanja potrebno je svoje sudjelovanje prijaviti Hrvatskoj revizorskoj komori.