SNAŽAN UTJECAJ TURIZMA

Erste banka povećala procjenu rasta BDP-a na 2,7 posto

18.11.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Erste banka je revidirala na više procjenu ovogodišnje stope rasta hrvatskog gospodarstva s 2,2 na 2,7 posto, zahvaljujući nastavku solidne ekonomske aktivnosti u drugoj polovini godine

'Druga polovina godine trebala bi donijeti nastavak solidne ekonomske aktivnosti, gdje će pozitivna uloga turizma dodatno utjecati na spomenuta povoljna kretanja. Stoga smo revidirali prognozu rasta za 2016., s prijašnjih 2,2 na 2,7 posto', poručio je Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

U 2017. očekuje da će rast zadržati sličnu dinamiku, i dalje ponajprije podržan domaćom potražnjom, dok bi neto izvoz trebao pokazati marginalno negativan doprinos rastu.

Između ostaloga, Kovač na blogu Erste banke ističe i da nakon snažnijeg konsolidacijskog napora u 2015., zahvaljujući kojem je deficit smanjen za 2,1 postotni bod na 3,3 posto BDP-a, fiskalni trendovi ostaju pozitivni i u 2016. godini, pa je proračunski manjak za prvu polovinu godine iznosio 0,2 posto BDP-a, odnosno bio je za 1,5 postotnih bodova manji na godišnjoj razini.

To upućuje na nastavak fiskalne konsolidacije i smanjenje deficita ispod razine od 2 posto BDP-a u 2016. godini, poručuje Kovač i ističe da su time postavljeni temelji za pozitivne vijesti iz rejting agencija u 2017.

'Nova Vlada je najavila poreznu reformu u 2017. u svrhu jačanja gospodarskog rasta, ciljajući na smanjenje poreza na dohodak i dobit, što bi trebalo rezultirati smanjenjem na strani prihoda od 0,6 do 0,7 posto. Ciljani proračunski deficit za 2017. očekuje se na razinama od oko 2 posto BDP-a, dok bi javni dug trebao zadržati silazni trend i pasti ispod razine od 85 posto BDP-a', ističe Kovač.

Financijske potrebe u 2017. iznose otprilike 21 posto BDP-a, dok dinamika dospijeća sugerira na to da će Ministarstvo financija pokušati pristupiti međunarodnom tržištu početkom iduće godine, dodaje.

'Poboljšana makroekonomska slika govori u prilog takvom scenariju, dok bi uspješno izdanje, s obzirom da je ostatak dospijeća koncentriran na domaćem tržištu, bitno umanjio rizike financiranja u 2017.', navodi Kovač.