prvih pet mjeseci

Erste banka ove godine izdala 41 posto više stambenih kredita

06.06.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine Erste banka je plasirala oko 965 stambenih kredita građanima u vrijednosti od gotovo 300 milijuna kuna

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, riječ je porastu od 41 posto u ukupnom iznosu plasiranih stambenih kredita, s obzirom na to da je tijekom istog razdoblja 2016. plasirano 705 stambenih kredita ukupnog iznosa od nešto više od 210 milijuna kuna. Prosječan iznos kredita uz hipoteku za kupnju ili izgradnju iznosio je oko 490 tisuća kuna, dok su se krediti bez hipoteke odobravali u prosjeku u iznosima od oko 137 tisuća kuna, doznajemo iz Erste banke.

Erste banka je 1. siječnja. ove godine smanjila kamatne stope na nove stambene i stambene EKO kredite s valutnom klauzulom u euru, kao i kunske stambene i stambene EKO kredite, pohvalili su se iz te banke. Riječ je o smanjenju do 0,3 postotna boda i to fiksnog dijela kamatne stope, odnosno nije rezultat redovitog usklađivanja temeljem promjene vrijednosti njezinog promjenjivog dijela (EURIBOR, NRS). Smanjenje se odnosi i na kredite s promjenjivom kamatnom stopom, kao i na one s fiksnom kamatnom stopom. Imajući u vidu vrijednost 12M EURIBOR-a i NRS-a čije su vrijednosti od 1. lipnja 2017. još nešto niže, kamatne stope za nove stambene kredite sada se kreću već od 4,07 posto, a kod stambenih EKO kredita već od 3,87 posto.

Od stambenih kredita, Erste banka trenutno u ponudi ima nekoliko različitih modela (standardni stambeni kredit, stambeni EKO krediti te adaptacijski kredit). U ponudi su stambeni krediti vezani valutnom klauzulom uz eure s rokom otplate do 30 godina s kamatnom stopom od 4,07 posto, kao i stambeni krediti u kunama s rokom otplate do 30 godina s kamatnom stopom od 4,26 posto.

U ponudi stambenih kredita Erste banke, trenutačno se po najpovoljnijoj kamatnoj stopi nude stambeni EKO krediti u eurima. Kamatna stopa je promjenjiva te iznosi 3,87 posto. Maksimalan iznos je 500.000 eura, a rok otplate do 30 godina. Stambeni EKO krediti, javljaju iz Erstea, mogu se koristiti za kupnju stambenog prostora s visokom energetskom efikasnošću (A+, A, B i C), izgradnju i dogradnju te rekonstrukciju visokoenergetskih kuća, kupnju i ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, zahvate na nekretnini koji utječu na smanjenje potrošnje energije, izvedbu toplinske izolacije stambenih objekata, refinanciranje troškova potrebnih dozvola, rješenja, suglasnosti i dokumentacije sukladno propisima koji uređuju područje energetike.