FOND ZA BILATERALNE ODNOSE

Erlić i Blakenborg uručili 13 ugovora o bespovratnim sredstvima korisnicima

20.03.2023 u 18:27

Bionic
Reading

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blakenborg uručili su u ponedjeljak 13 ugovora o bespovratnim sredstvima korisnicima iz Fonda za bilateralne odnose, ukupno vrijednih 1,13 milijuna eura

Tako je Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za inicijativu 'Fleksibilni i pametni energetski sustavi za dekarbonizaciju zgrada' dodijeljeno 100 tisuća eura bespovratnih sredstava, kao i sveučilištu u Splitu za inicijativu 'OTIMEDT – Razmjena tržišta inovacija oceanske tehnologije za Dalmaciju i Trøndelag'.

Istarskoj Regionalnoj Energetskoj Agenciji dodijeljeno je gotovo 100 tisuća eura za inicijativu 'COOPwind – Bilateralna suradnja za proizvodnju energije na moru', kao i gradu Cresu za inicijativu 'Poticanje energetske tranzicije i otpornosti na otocima – FETREC Islands'.

Među ostalima, i zagrebački Fakultet za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju dobio je 98,5 tisuća eura bespovratnih sredstava za projekt Interest, a riječki Tehnički fakultet nešto više od 99 tisuća eura za projekt isplativog prikupljanja obnovljive energije na hrvatskim otocima.

'Osnovni cilj tih ugovora je doprinijeti smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika u europskom gospodarskom prostoru. Sada ćemo imat mogućnost podići naš standard i približiti se onim najrazvijenijim zemljama članicama Europske unije', izjavio je tom prigodom ministar Erlić.

Norveški veleposlanik Blakenborg istaknuo je uvjerenje da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni potencijal kojeg ima u obilju. 'Hrvati su dobri partneri Norveškoj, a male zemlje se moraju držati zajedno', rekao je.

Fond za bilateralne odnose sufinanciran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine.