DIVIDENDA 170 KUNA

Ericsson NT: Dobit skočila 353 posto

20.02.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla (ERNT) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 126,9 milijuna kuna, što je za 353 posto više nego godinu dana prije, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende u ukupnom iznosu od 170 kuna, isto kao i lani, pokazuje danas objavljeno izvješće te kompanije za prošlu godinu.Prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle dosegnuli su 1,9 milijardi kuna, što je porast od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zahvaljujući rastu prihoda na ruskom tržištu

Pritom je, ističe se u izvješću, struktura prihoda po tržištima značajno promijenjena u korist izvoznih tržišta. U ukupnim prihodima od prodaje, udio domaćeg tržišta čini 14 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 29 posto, a izvoz na ostala tržišta 57 posto.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno oko 268 milijuna kuna prihoda od prodaje, 2 posto više u odnosu na 2011. godinu. Negativni ekonomski trendovi i sve jača konkurencija utječu na hrvatsko telekomunikacijsko tržište, odnosno na ponašanje krajnjih korisnika i prihode operatora. Nadalje, investicije države u strateške ICT projekte u Hrvatskoj se kontinuirano odgađaju, navodi se u izvješću.

S druge strane, na izvoznim tržištima, bez Ericssonova tržišta, lani je ukupno ostvareno 1,09 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 161 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Na tržištima u regiji - Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo - ukupno je ostvareno 204,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, 24 posto manje u odnosu na 2011. godinu. Negativni ekonomski trendovi i nestabilna politička situaciju znatno utječu na investicije operatora u regiji.

Rashodi Ericssona Nikole Tesla iznosili su lani 1,82 milijarde kuna, što je 52 posto više nego godinu dana prije.

Predložena dividenda sastoji se od 20 kuna redovne i 150 kuna izvanredne dividende po dionici, isto kao i lani.

Lani je ostvaren i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 297,8 milijuna kuna. Sukladno tome, novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, veća su 10,7 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznose 657 milijuna kuna.

Kompanija ima bilancu s ukupnom imovinom od 1,17 milijardi kuna te udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 64,5 posto.

'ICT industrija će i dalje imati važnu ulogu u razvoju poslovanja i društva u cjelini. Uvođenje novih uređaja i aplikacija rezultira sve većim očekivanjima korisnika na kvalitetu i karakteristike mreže što povećava potražnju za našim tehnološkim rješenjima i uslugama. Stoga su naši strateški prioriteti usmjereni na područja s potencijalom za rast, poput mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, usluga te operativnih i poslovnih sustava podrške. Značajno mjesto u našoj strategiji i dalje zauzima poboljšanje profitabilnosti i smanjenje troškova', navodi predsjednica Uprave kompanije Gordana Kovačević u izvješću.

Glavna skupština društva održat će se 28. svibnja, navodi se između ostaloga u izvješću.