budućnost je stigla

Ericsson ConsumerLab: 5G već mijenja ponašanje korisnika pametnih telefona

17.05.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Novi Ericssonov ConsumerLab izvještaj naglašava utjecaj koji 5G već ima na korisnike pametnih telefona širom svijeta i što očekuju da će ova tehnologija donijeti u budućnosti. Pokrivenost u zatvorenom prostoru jedno je od važnih područja koja proizlaze iz istraživanja korisnika jer jedna petina 5G korisnika već smanjuje upotrebu Wi-Fi-ja na svojim telefonima u zatvorenom prostoru zbog prednosti 5G mobilne povezanosti.

Izvještaj - Pet načina za bolji 5G - rezultat je dosad najveće globalne studije o korisnicima 5G. Otkrivajući osjećaje i percepciju korisnika na 26 tržišta - uključujući SAD, Kinu, Južnu Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo - metodologija studije reprezentira 1,3 milijarde korisnika pametnih telefona širom svijeta, uključujući 220 milijuna 5G korisnika.

Izvještaj istražuje ključne trendove usvajanja, upotrebe i percepcije korisnika uz 5G i na putu prema 5G. Ključno otkriće je da je čak i do kraja 2020. godine povećana svijest o uslugama i vrijednim prednostima 5G mogla dovesti do toga da 22 posto više korisnika s mobilnim telefonima spremnim za 5G prijeđe na ovu tehnologiju.

Izvještaj također naglašava kako 5G već počinje pokretati novo ponašanje korisnika. Uz smanjenje upotrebe Wi-Fi-ja, rani 5G usvojitelji također troše u prosjeku dva sata više na igre u oblaku i jedan sat više na aplikacije proširene stvarnosti tjedno u usporedbi s 4G korisnicima.

Međutim, iako su 5G korisnici zadovoljni brzinom, oko 70 posto nezadovoljno je dostupnošću inovativnih usluga i novih aplikacija. Korisnici kažu da su spremni platiti 20 do 30 posto više za 5G pakete povezane sa slučajevima korištenja digitalnih usluga.

Lockdowni i ograničenja kretanja povezana s Covid-19 znače da je velika većina redovitih iskustava 5G korisnika s tom tehnologijom u zatvorenom. Kao rezultat toga, rani korisnici pokazuju da je pokrivanje u zatvorenom dvostruko važnije od brzine ili trajanja baterije u pružanju zadovoljavajućih iskustava vezanih uz 5G. Izvještaj također navodi pet načina kako pružatelji komunikacijskih usluga mogu ispuniti očekivanja korisnika odmah i dugoročno, uključujući:

  • rješavanje jaza u znanju educiranjem i boljim marketingom vrijednosti 5G-a za korisnike
  • osiguravanje dosljedne kvalitete unutarnje i vanjske 5G pokrivenosti
  • prilagođavanje mrežnim zahtjevima za nove 5G usluge
  • fokusiranje na namjeru potrošača da zamisli nove slučajeve upotrebe 5G-a
  • ubrzavanje dostupnosti postojećih i novih slučajeva korištenja putem partnerstava u ekosustavu

JasmeetSingh Sethi, voditelj ConsumerLaba, Ericsson Research, kaže: 'Do sada su se analize iskustava 5G mreže uglavnom fokusirale na brzine i dostupnost 5G-a na temelju neovisnih mrežnih mjerenja. No, jednako je važno razumjeti kako rani 5G korisnici doživljavaju to iskustvo. S pet preporuka i uvida Ericsson ConsumerLaba, pružatelji komunikacijskih usluga mogu potaknuti usvajanje 5G-a i ispuniti očekivanja korisnika.'