RECESIJA NEIZBJEŽNA

Ekonomisti banaka ne vjeruju u Vladine projekcije

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 31.01.2012 12:35
  • Objavljeno 31.01.2012 u 11:50
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Za razliku od Vladinih projekcija prema kojima će Hrvatska izbjeći recesiju i ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, šest glavnih ekonomista najvećih hrvatskih banaka u 2012. očekuje pad BDP-a u rasponu od -0,5 do -2,1 posto

Hrvatskom gospodarstvu ove godine ponovno prijeti recesija, prvenstveno zbog krize u Europskoj uniji, a pad bruto domaćeg proizvoda mogao bi biti veći od 1 posto, pokazuje nova anketa Hrvatske udruge banaka.

Četiri od šest ekonomista na prvo mjesto među uzrocima očekivane recesije 2012. stavlja eksterne faktore – krizu u EU. Dvojica daju primat domaćoj fiskalnoj prilagodbi. Ako većina ima pravo, onda bi eventualno izbjegavanje recesije u Europi moglo promijeniti i očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini nabolje.

Sukladno prognozama o nadolazećoj recesiji, ekonomisti očekuju i daljnji rast nezaposlenosti. Procjene stope anketne nezaposlenosti kreću se od 13,1 do 16,4 posto. Za razliku od Vlade, koja očekuje snažan oporavak investicijskih aktivnosti, ekonomisti očekuju daljnji pad investicija po prosječnoj očekivanoj stopi od 2,7 posto.

Ekonomisti su pesimistični i u pogledu ostvarenja planiranog smanjenja proračunskog deficita. U prosjeku očekuju deficit opće države u visini -4,9 posto, a Vlada je u svojim smjernicama najavila -2,8 posto.

Inflacija bi trebala ostati pod kontrolom. U prosjeku ekonomisti očekuju rast maloprodajnih cijena na malo za 2,5 posto.

Tekući račun bilance plaćanja očekuju u prosjeku u ravnoteži, što je u skladu s recesijskim očekivanjima.

Ekonomisti ne vjeruju da će doći do značajnije deprecijacije tečaja kune. Očekuju stabilan tečaj koji bi se na kraju 2012. trebao kretati na sličnoj razini na kojoj se i sada nalazi: između 7,5 i 7,6 kuna za jedan euro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi