U BLOKADI OD NOVE GODINE

Eko Severu prijeti stečaj zbog afere s lažnim ekopovrćem

09.02.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Tvrtki Eko Sever, najvećem proizvođaču ekološke hrane u Hrvatskoj prijeti stečaj jer su joj od početka godine blokirani računi

Mariju Severu, koji se 15 godina uspješno bavio ekološkom proizvodnjom, poslovanje je krenulo nizbrdo otkad je u listopadu 2015. u javnosti izbila afera o lažnom ekološkom povrću.

Podsjetimo, obitelj Sever našla se u središtu pozornosti nakon što je tjednik Telegram objavio da njihove jabuke nisu ekološke već da u njima ima pesticida. Kasnije su Severa optužili i da kupuje povrće sumnjive kvalitete na zelenoj tržnici i prodaje ga kao ekološko.

Iako je on sve demantirao i pokrenuo tužbu protiv tjednika koji je u međuvremenu ugašen, tvrtka je počela lošije poslovati pa joj je već početkom studenog 2015. blokiran račun na šest dana.

Severu je za pravo dalo i Ministarstvo poljoprivrede čija inspekcija je u listopadu 2015. provela analizu i utvrdila da njegove jabuke nisu tretirane nedopuštenim sredstvima za zaštitu bilja. Međutim, čini se da ni to nije pomoglo u vraćanju povjerenja potrošača u Severove proizvode. 

Nakon dvije kratke blokade u 2015. i 2016., uslijedila je dugotrajna blokada koja neprekidno traje od početka ove godine i ukazuje na to da je stanje u Eko Severu ozbiljno.

Prema dostupnim financijskim podacima, Eko Sever do 2014. bilježi snažan rast prometa, ali nakon toga dolazi do promjene trenda. U 2015. ostvareno je 3,16 milijuna kuna prihoda, 2,6 posto manje nego godinu prije, a dobit je gotovo prepolovljena i iznosila je pet tisuća kuna. Uočljiva je visoka zaduženost i povećani rizik od nelikvidnosti.

U problemima je i druga Severova tvrtka, OPG Sever, kojoj je račun blokiran dva dana prije Nove godine.