FINANCIJSKA INJEKCIJA ŠIBENIKU

EBRD gradu Šibeniku odobrio kredit od 10 milijuna eura

19.12.2012 u 16:09

Bionic
Reading

Gradu Šibeniku, odnosno komunalnom poduzeću Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik, na zadovoljstvo tamošnjih vlasti na čelu s gradonačelnikom Antom Županovićem, odobren je od strane kredit od 10 milijuna eura. Novac je prema najavama predviđen za proširenje mreže otpadnih voda, čime će se uvelike rasteretiti zastarjela šibenska kanalizacija, a u istočnom dijelu Grad Šibenik pristupa realizaciji projekta izgradnje kolektora


'Ovim ciljanim ulaganjem sredstava EBRD-a u poboljšanje infrastrukture otpadnih voda, omogućit će se komunalnom poduzeću proširenje postojeće kanalizacijske mreže i vođenje vodoopskrbnog sustava u skladu s EU i nacionalnim standardima, a naravno, izgradnja kolektora u istočnom dijelu grada, predstavlja jednostavno podizanje civilizacijskih normi i kvalitete života naših građana kao i impuls daljnjem gospodarskom razvoju Šibenika', rekao je gradonačelnik Ante Županović. Ne samo da će ovaj kredit uvelike potpomoći Krešimirovom gradu-biseru, smještenom na Jadranskoj obali srednje Dalmacije koji se u zadnja dva desetljeća pretvorio u veliku turističku destinaciju već će zaživjeti i, kako najavljuju šibenski gradski oci, održivi rast Šibenika koji se oslanja se na značajan razvoj infrastrukture kako bi se pokrile potrebe građana i rastućeg broja domaćih i inozemnih posjetitelja.

Isto tako izgradnjom ovog kanalizacijskog sustava na istočnom području grada omogućit će i se daljnji razvoj poslovnih zona 'Ražine – TLM' i 'Podi'. Suvremenim postupcima za pročišćavanje, otpadne vode kontrolirano će se vraćati u okoliš što je jedan od koraka na strateškom putu grada Šibenika kojeg već gotovo dva desetljeća bije glas 'grada slučaja i gospodarske crne rupe' da napokon krene naprijed i postane centar zelenih industrija Jadrana.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Mađarsku, europske banke za razvoj, Zsuzsanna Hargitai također je izjavila kako će se – 'ulaganjem EBRD-a u nadogradnju kanalizacijske mreže doprinijeti boljoj kvaliteti života Šibenčana te pomoći gradu u realizaciji turističkih potencijala'. Od početka djelovanja u Hrvatskoj, EBRD je uložio više od 2,5 milijarde eura u 133 projekta te je mobilizirao preko 4 milijarde eura investicija iz ostalih izvora financiranja. EBRD je do sad podržao nadogradnju vodoopskrbne infrastrukture u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, te u hrvatskim gradovima Karlovcu i Sisku.