rastu brojke

Easyjet ukida 1.700 letova, a sve više Britanaca stiže u Hrvatsku

10.07.2023 u 18:16

Bionic
Reading

Srpanj će donijeti najveći broj polazaka iz britanskih zračnih luka od listopada 2019. godine, objavila je analitička tvrtka za zrakoplovstvo Cirium, izdvojivši Hrvatsku, uz Tursku i Grčku, među odredištima s potražnjom iznad pretpandemijske razine

Čini se da se ukus britanskih putnika nakon covida promijenio, pa se tako potražnja za glavnim odredištima, kao što su Španjolska, Francuska i Italija, smanjila u usporedbi s pretpandemijskim razinama, prenosi BBC u ponedjeljak rezultate istraživanje analitičke tvrtke.

Letovi za Italiju i Francusku u srpnju su u usporedbi s istim mjesecom pretpandemijske 2019. smanjeni za 13 posto.

  • +6
Šibenik: Turističke gužve za šibenske otoke Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Španjolska je sa šest posto manje odlazaka ipak zadržala poziciju najpopularnijeg odredišta britanskih putnika, sa 14.962 rezervirana leta u srpnju.

Broj odlaznih letova iz Britanije bit će u srpnju za 11 posto veći nego u srpnju prošle godine, izračunali su.

Easyjet ukida 1.700 letova

U jeku priprema za godišnji odmor britanski diskontni zračni prijevoznik Easyjet potvrdio je pak da će tijekom srpnja, kolovoza i rujna u londonskoj zračnoj luci Gatwick ukinuti 1.700 letova.

Među razlozima za takvu odluku navodi sužen zračni prostor nad Europom i probleme u kontroli zračnog prometa.

Glasnogovornik EasyJeta rekao je da cijeli zrakoplovni sektor očekuje "izazovne uvjete ovog ljeta" jer je zatvaranje ukrajinskog zračnog prostora zbog ruskog rata izazvalo gužve na 'nebu' i poremetilo letove.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Prijevoznici i zračne luke tvrde pak da su ove godine u puno boljoj poziciji, ali priznaju da bi još mogli imati problema zbog situacije u Ukrajini i problema u zračnom prometu. 

Prvih šest ovogodišnjih mjeseci obilježio je štrajk kontrolora leta u Francuskoj, podsjeća BBC.

Iz Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe Eurocontrol poručuju da bi jedan od njihovih sindikata mogao ovog ljeta objaviti štrajk, dodajući da datum još nije poznat.

Uprave još pregovaraju sa sindikatima, a stručnjaci kažu da još nije poznato kako bi štrajk mogao utjecati na prijevoz, napominje BBC.