dogovor sa sindikatima

Dvije hotelske kuće dale jamstvo kako će radnicima dati minimalno 5000 kuna plaću

13.03.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Hotelske kuće Imperial s Raba i Hoteli Makarska dogovorili su sa sindikatima nova materijalna prava za zaposlene u ovoj godini, uključujući i jamstvo minimalnih neto primanja od 5.000 kuna za sve koji odrade puni mjesečni fond sati od svibnja do kraja kolovoza, izvijestili su u srijedu iz tih tvrtki

Obje hotelske kuće nove uvjete dogovorile su sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH), a Imperial još i sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). Osim iste dogovorene minimalne neto plaće za zaposlenike od svibnja do kolovoza, zajedničko je i da će svim ostalim zaposlenicima, koji imaju neto primanja veća od 5.000 kuna pa do 6.500 kuna, isplatiti i nagradu za sezonu.

Ta će nagrada iznositi do 2.000 kuna neto, a također će se primjenjivati za razdoblje od svibnja do kraja kolovoza.

Uz to, dogovoreno je i da će najbolje zaposlenike (stalni, sezonci ili studenti) u obje tvrtke mjesečno stimulirati dodatnim neto primanjima.

Imperial će svim stalnim radnicima isplatiti božićnicu i regres u iznosu od 2.000 kuna, dok će sezonci božićnicu i regres dobiti do iznosa od 2.000 kuna, proporcionalno dužini radnog odnosa. Posebnu nagradu od 500 kuna neto Imperial će isplatiti svim zaposlenicima s plaćom za mjesec srpanj.

To sve planiraju i u Hotelima Makarska, pri čemu jedino ne spominju regres. Kako su obje te tvrtke u sastavu grupacije Valamar Riviera, zaposlenicima nude i mogućnosti razvoja karijere u suradnji s Valamarom.

Iz Imperiala još podsjećaju da su u fazi intenzivnog razvoja te da ove godine ulažu 140 milijuna kuna, čime su najveći ulagač u turizmu na Kvarneru, a te bi im investicije trebale osigurati otvaranje 60 novih radnih mjesta, pa će u 2019. ukupno zapošljavati 670 radnika.

"Drago nam je što su sa odlukama o povećanju materijalnih prava radnika zadovoljni i u sindikatima te što se s njima kao socijalni partneri razumijemo i uvažavamo. Takvu ćemo suradnju nastaviti i ubuduće, a zadovoljni smo i što nam se veliki broj djelatnika vraća te vjerujemo da će im povećanje plaća biti dodatna motivacija", poručio je predsjednik Uprave Imperiala Vlado Miš.

Postignuti dogovor i povećanje materijalnih prava važnim napretkom ocijenili su predstavnici STUH-a i Radničkog vijeća u Imperialu Staniša Borović te SIKD-a Biserka Novotny te ocjenjuju da će to pridonijeti i osiguranju dovoljnog broja sezonskih radnika.

Poručili su i da se samo pristojnim plaćama mogu zadržati postojeći i naći novi radnici za buduće razvojne projekte, ali i da s time u turizmu treba nastaviti i u idućim godinama, uz očekivanje i doprinosa zakonodavca na dodatnom poreznom rasterećenju plaća.

Sličnog je mišljenja i predstavnica STUH-a u Hotelima Makarska Nikolina Radalj, koja je dodala da je to sve važno i za zadovoljstvo radnika.

Predsjednik Uprave te najveće hotelske kuće na Makarskoj rivijeri Joško Lelas izrazio zadovoljstvo usuglašavanjem sa sindikatom. "Za bolje razumijevanje sporazuma sa sindikatom treba se prisjetiti da smo prije dvije godine imali odluku o minimalnoj plaći od 3.000 kuna. Nadam se da će naš zajednički rad dovesti do daljnjeg napretka i poboljšanja materijalnih uvjeta svih zaposlenika Hotela Makarska", smatra Lelas, zaključivši da će u sezoni 2019. u Hotelima Makarska raditi oko 320 zaposlenika.

Iz Valamara su ovog tjedna u vezi Imperiala i Hotela Makarska najavili da su u procesu pripajanja u jednu tvrtku Imperial Riviera, čije će sjedište biti u Rabu, a ispostava u Makarskoj, što trebaju potvrditi glavne skupštine u svibnju ove godine. Iako su članice grupacije Valamar Riviera, odnosno u vlasništvu Valamara i fonda Allianz ZB, obje te tvrtke posluju kao zasebne kompanije.