županijski sud zagreb

Đuru Gavrilovića spasila zastara: Oslobođen optužbi za ratno profiterstvo

04.07.2019 u 13:09

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtka je donesena nepravomoćna odbijajuća presuda protiv Đure Gavrilovića, vlasnika Mesne industrije Gavrilović, koji je bio optužen za ratno profiterstvo

Teretilo ga se da je tijekom 1991. i 1992. novcem koji je bio namijenjen za kupnju oružja kupio Gavrilović.

Odbijajuća presuda donesena je zbog zastare, piše Večernji list.

Optužnica protiv Gavrilovića potvrđena je u listopadu 2016. unatoč tvrdnjama njegove obrane da je u tom slučaju nastupila zastara.

U optužnici stoji da je Gavrilović, koji je austrijski državljanin, za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist, što je navodno učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Obitelj Gavrilović optužnicu za ratno profiterstvo je ocijenila zastrašujućom, ističući da je sadržajno i vremenski konstruirana u svrhu pritiska na vođenje međunarodnog arbitražnog postupka u kojemu Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

Suđenje Đuri Gavriloviću Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić