REAKCIJA IZ AGROKORA

Dug Konzuma prema dobavljačima je točan, ali Tisak nije tako loš

24.09.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Iz Tiska i Konzuma danas su izvijestili da je 2. rujna u tim tvrtkama započeo inspekcijski nadzor Uprave za financijsko upravljanje Ministarstva financija vezano uz primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te navode da je nadzor još u tijeku i do sada nisu zaprimili zapisnike o utvrđenim činjenicama. Priopćenje je stiglo nakon što je Novi list objavio da te dvije kompanije duguju dobavljačima stotine milijuna kuna, Konzum 158 milijuna kuna i Tisak 131 milijuna kuna, a članak je objavio i Tportal

U vezi podataka koji su objavljeni u medijima o visini dospijelih, a neplaćenih obveza Konzuma i Tiska iz te dvije tvrtke Agrokorovog koncerna napominju da su nakon 1. srpnja, kada je zakon promijenjen, poduzete dodatne mjere na usklađivanju njihovog financijskog poslovanja s odredbama tog zakona.

Iz Konzuma pritom navode kako podaci o visini dospjelih obveza prezentirani u medijima u osnovi odgovaraju dosada utvrđenim u predmetnom nadzoru financijskog poslovanja iz čega je vidljivo da je navedena visina obveza manja od 1 posto godišnjih prihoda Konzuma.

'U svezi podataka koji su objavljeni u medijima o visini dospijelih, a neplaćenih obveza društva Konzum, napominjemo da su nakon 01. 07. 2013. kada je zakon promijenjen, poduzete dodatne mjere na usklađivanju našeg financijskog poslovanja s odredbama ovog zakona. Podaci o visini dospjelih obveza prezentirani u medijima u osnovi odgovaraju dosada utvrđenim u predmetnom nadzoru financijskog poslovanja iz čega je vidljivo da je naprijed navedena visina obveza manja od 1% godišnjih prihoda društva Konzum. Konzum je regulirao svoje odnose s dobavljačima, a u nadzoru uočena odstupanja rezultat su objektivnih razloga te će se regulirati u najkraćem roku. Posebice napominjemo da su sve obveze prema zaposlenima te korisnicima fiskalnih i parafiskalnih fondova podmirene u rokovima dospijeća ili ranije,' priopćili su iz Konzuma.

Iz Tiska navode da podaci o visini dospjelih obveza prezentirani u medijima u značajnoj mjeri odudaraju od stvarnog stanja, što će u konačnici pokazati i zapisnik po provedenom nadzoru. 'Tisak je uredno regulirao odnose sa svojim dobavljačima, a prema našim podacima 30 milijuna duga, što predstavlja manje od 1% godišnjeg prihoda društva Tisak, uredit će se u najkraćem roku. Želimo i istaknuti da Tisak uredno podmiruje u rokovima dospijeća ili ranije svoje obveze prema zaposlenima te korisnicima fiskalnih i parafiskalnih fondova', priopćili su.